Hírek

Bujtor-szobrot avattak Balatonfüreden

bujtorDíszlövés is dördült a szobor avatásán, amely egy hajórészletben, kormányosként ábrázolja Bujtor Istvánt.

Bujtor István élete, kultúrában, sportban betöltött szerepe sok értéket hordoz, amelyek bennünket is gazdagítanak – mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár vasárnap a Bujtor István emlékére állított szobor avatásán Balatonfüreden.

Amikor szobrot állítunk, jelet hagyunk az utókornak, egy helyszín, egy város gazdagodik valamivel és megemlékezünk valakiről, akit szerettünk és példaként állítunk az egész közösség elé – hangoztatta az államtitkár. Bujtor István szobra mindezeknek a kritériumoknak megfelel, mégpedig úgy, ahogy ő szeretné: jelet hagyunk, de nem emlékművet állítunk, gazdagodik a város egy szoborral, egy legendával, amely a legjobb helyen áll.

Bujtor István kiemelkedő tevékenysége másokat is inspirált, legyen mindannyiunk előtt példa ereje és bátorsága – hangsúlyozta Halász János.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere avató beszédében elmondta: azért állítottak szobrot Bujtor Istvánnak, mert filmjeivel „hihetetlen” módon népszerűsítette a Balatont.

Azért áll a szobor a Vitorlás-téren, mert Balatonfüred a magyarországi vitorlázás bölcsője és fellegvára, s Bujtor híres vitorlás volt, és mert Balatonfüred e pontjáról kiválóan látszik Tihany, amelyet szintén sokszor megjelenített a filmjeiben – indokolta a polgármester.

Megjegyezte: nem akartak olyan szobrot, amely talapzaton áll, ahonnan Bujtor „lenézne” ránk, hanem egy olyat, amely „velünk él.” Ezt az elképzelést igazolta az élet, hiszen a szobor felállítása óta számtalan gyerek, felnőtt ült a szoborhoz, készített fotót róla.

Eperjes Károly színművész köszönetet mondott a szobor elkészítésében támogatást nyújtóknak, és azt kérte: amennyire Bujtor vigyázott és vigyáz továbbra is Balatonra, annyira vigyázzon rá mindenki.

Bujtor István szobrát, Farkas Ádám Munkács-díjas szobrászművész alkotását Balatonfüreden a Vitorlás-téren állították fel, a kikötőbe a színész, rendező, színházigazgató Rabonbán nevű hajója is beállt.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com