Hírek

Burt Bacharach legszebb filmslágerei – Meghalt a legendás zeneszerző

Február 9-én, 94 éves korában eltávozott közülünk a hétszeres Grammy-, és a háromszoros Oscar-díjas Burt Bacharach, akinek a filmszakma legalább annyit köszönhetett, mint a popzene rajongói. Csodálatos dalai megannyi filmben felcsendültek – most ezekkel emlékezünk a Los Angeles-i otthonában elhunyt legendás mesterre.

A zeneszerző, előadóművész hosszú karrierje során összesen 73 Top 40-es slágert szerzett az Egyesült Államokban és 52-t az Egyesült Királyságban, hatása felbecsülhetetlen. Halálhírére számtalan zenész reagált, egy emberként kifejezve tiszteletüket és megrendülésüket.

A zenész Kansas Cityben született 1928-ban, majd New Yorkban nevelkedett, ahol olyan nagynevű jazzmuzsikusok és zeneszerzők formálták ízlését, mint Count Basie és Dizzy Gillespie, vagy mint Stravinsky és Ravel. Klasszikus zenei képzést kapott, dolgozott zongorakísérőként, hangszerelőként és karmesterként is mielőtt zeneszerzőként befutott 1957-ben. Olyan zenészekkel dolgozott együtt az évtizedek során, mint Dionne Warwick, Neil Diamond, Roberta Flack, Christopher Cross, Dr Dre, Sheryl Crow vagy Elvis Costello.

Első nagy filmes sikere 1966-ban az azonos című filmben Tom Jones előadásában felcsendülő What’s New Pussycat volt, mely az első Oscar-jelölést hozta számára.

Mielőtt díjat nyert volna, további két jelölést is begyűjtött az Akadémiától: először 1967-ben az azonos cím filmben megszólaló Alfie-ért, majd egy évre rá a Casino Royale meseszép betétdaláért, a The Look of Lovért.

Az áttörtést a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök című film hozta el számára: az ebben felcsendülő Raindrops Keep Fallin’ on My Head 1969-ben Grammy-díjat és Oscar-díjat is nyert, miközben a szintén Bacharach által szerzett filmzene is elnyert a legjobb eredeti filmzenéért járó aranyszobrocskát.

Harmadik Oscarját az 1981-es Arthur című film zenéjéért kapta szintén a legjobb eredeti dal kategóriájában.

Bár az Oscar-mezőnybe nem került be, mégis emlékezetes lezárást ad 1969-es slágere, a What the World Needs Now Is Love Paul Mazursky filmjének, a Bob és Carol és Ted és Alice-nek.

Nagy slágerei azóta is időről időre felbukkannak: 1997-ben például az Álljon meg a nászmenet kultikus nagyjelenetében énekli a teljes násznép a Say A Little Prayert.

Szintén 1997-ben az Austin Powersban Elvis Costello előadásában csendül fel az I’ll Never Fall in Love Again.

Képtelenség felsorolni az összes jelentős filmzenei teljesítményét: 2022-ig az iMDB szerint 724 filmen szól valamelyik slágere, miközben 44 filmet mint zeneszerző jegyez! Közel száz év fantasztikus munkája ért véget – de reményeink szerint még sok-sok készülő filmben csendülnek fel Bacharach dalai.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com