Hírek

BuSho 2016: Telitalálat!

TELITALIAugusztus 30. és szeptember 4. között idén 12. alkalommal rendezik meg a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált.

Amint azt már a hosszú évek alatt megszokhattuk, ismét meghaladta az ezret a beérkezett nevezések száma az idei 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál felhívására, mely természetesen az előzsűrinek okozott ismét jelentős fejtörést. Azonban az évek és a rutin ezúttal is felülkerekedett és a szelektálók újra nagy élménnyel jeleztek vissza a tavaszi válogatást követően: „Az elhivatott előzsűriző mindig szívesen néz meg több száz rövidfilmet, melyet idén sokadszor vállaltam szellemi kielégülés gyanánt, és nem bántam meg. A jó rövidfilm tömör, lényegre törő, sok szeretettel és szafttal készül…” fogalmazott ez egyik állandó szelektor, Rimóczi László, online újságíró. Rajta kívül egyébként továbbra is az előzsűri tagja volt Csüllög Edina, Észtországban élő és alkotó filmrendező, Dér Asia, szabadúszó filmes valamint az animációs filmeket válogató házaspár Patrovits Tamás és Orosz Annaida, akiknek hosszas és összetett munkája eredményeképpen megszületett az idei versenyprogram! A 15 órányi 74 rövidfilm végül 25 országból érkezett, kategóriánkénti bontásban 39 fikciós, 19 animációs és 16 kísérleti alkotás, melyeket böngészve bukkantunk néhány érdekességre.

A legjobb rövid animációs kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can’t Live Without Cosmos című alkotás mellett az észt animációs iskola kiváló darabja, az Isand is versenybe került, valamint a korábban rengeteg fesztiváldíjat besöpört Edmond című rövidfilm. Legjobb rövidfilm kategóriában kapott szintén Oscar-jelölést az osztrák Patrick Vollrath az Alles wird gut azaz Everything Will Be Okay című filmje valamint szintén a sógoroktól érkezett a néhány éve nagy sikert aratott Metube című kísérleti film folytatásával Daniel Moshel, aki a Carmen után ezúttal Carmina Burana feldologzással jelentkezik. Több nemzetközi együttműködésben készült alkotás bukkant fel a mezőnyben, mint a Getting Fat in a Healthy Way című bolgár – német fantasztikum, vagy a L’ours noir / The black bear című belga – francia kooprodukció, amelyben egy plüssmedve támad pucér turistákra az erdőben.

Néhány visszatérő alkotó műve is felbukkan a kínálatban: mint a 2007-es Offside című filmjével Arany BuSho díjas izraeli alkotópáros Erez Tadmor & Guy Nattív, a néhány éve Tous les hommes s’appellent Robert rendezője, aki személyesen is járt egy korábbi fesztiválon, Marc‐Henri Boulier vagy épp a korábbiakban 3 alkalommal is versenybe került holland rendező Mathijs Geijskes. Világsztárok is felbukkannak néhány produkcióban, a Break című brit szociodrámában például John Hurt, vagy épp a Zero (a képen) című sci-fi, melyben az egyik producer Ridley Scott! Természetesen nem maradhat ki az aktualitások közül a migráns áradat sem, a Boat People című filmben egy hajótörést szenvedett férfi mászik fel a gazdag pár yachtjára.

maxresdefaultA szervezők mindig nagy körültekintéssel kezelik a hazai pályán versenyző magyar alkotásokat, melyekből az országok közül a legnépesebb delegáció, szám szerint 15 került a versenyprogramba. A magyar alkotások között erősnek nevezhető az animációs jelenlét, melyek főleg a MOME tanszékről érkeztek: a fikciós filmek között is sok ismerőssel találkozhatnak majd az érdeklődők. Azonban a fesztivál hagyományai szerint a további benevezett közel 50 magyar alkotást is műsorra tűzik majd a panoráma szekcióban, csakúgy, ahogy a versenyről épp lemaradt nemzetközi filmeknek szintén lesz információs vetítése. Ezeket a filmeket a versenyprogramtól elkülönítve, a szombati napra tették, így mindenki eldöntheti, hogy melyik szekcióban csemegézik majd.

A programok egy megszokott, mégis megújult helyszínen, a régi Vörösmarty mozi helyén újranyílt Örökmozgóban kerülnek megrendezésre. A megújult Budapest Rooftop Cinema Corvin Club mellett szintén új helyszín lesz a Puskin mozi szomszédságában található Fészek Klub, ahol a nyitó és záró koncertet rendeznek a Kőbányai Zenei Stúdió részvételével, de hét közben BuSho visszatér majd a legendás Trafikba is a Mikszáth térre.

Részletes program a fesztivál honlapján.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com