Hírek

BuSho 2018: Elkezdődött a 14. fesztivál

Brauner Máté: Lauretta

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Puskin moziban; a vasárnapig tartó rendezvény versenyprogramjába 64 rövidfilm került.

A tizennegyedik alkalommal megrendezett szemle fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. Szeptember 2-ig a legfrissebb hazai és nemzetközi fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítik – hangzott el az M5 csatorna keddi Kulturális Híradójában.

A fesztivál programjába az Oscar-díjas Deák Kristóf legújabb filmje is bekerült. A legjobb játék című film gép és ember kapcsolatát feszegeti.

Deák Kristóf rendező elmondta: az egyik leglényegesebb folyamat, amely újra és újra előkerül a történelem folyamán, az oszd meg és uralkodj elve. A végén mindig kiderül, hogy amikor az emberek rájönnek, hogy együtt éri őket igazságtalanság, és összeállnak, akkor tudnak tenni ellene – mondta, hozzátéve, hogy ez a téma – különböző formákban – fontos számára.

Deák Kristóf: A legjobb játék

Az öttagú zsűri döntése szerint 64 rövidfilm került a versenyprogramba, köztük van Kovács István nemrég Diák-Oscar-díjra jelölt Ostrom című alkotása is.

Kovács István rendező arról beszélt, hogy a kisfilm nem olyan műfaj, amely gyakran megjelenik a mozikban, úgyhogy gyakorlatilag csak a fesztiválok alkalmával lehet látni. Akár a BuSho, akár más kisfilmes fesztiválok nagyon fontos megjelenési platformok – mondta.

A nemzetközi szemlét 2004 óta szervezik meg, és mára csaknem 80 ország képviselteti magát.

A cél Kelet-Közép-Európa alkotóinak felzárkóztatása, valamint a kulturális identitás erősítése.

Gábeli Tamás szemleigazgató kiemelte: most már nemzetközi szinten odafigyelnek arra, hogy ki az, aki díjazásban részesül a BuSho fesztiválon, nemzeti szaksajtóban is szoktak megjelenni ezzel kapcsolatban írások. „Tehát valószínűleg nem rossz dolog, ha valakinek a nevét megemlítik majd a díjkiosztón” – jegyezte meg.

Traub Viktória: Sellők és Rinocéroszok

Mint a műsorban elhangzott, idén több mint 70 magyar nevezés érkezett a fesztiválra. Ezek közül látható lesz Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok, Brauner Máté Lauretta című és Hegyi Olivér Take Me Please című rövidfilmje is.

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsigában lesznek.

A nemzetközi versenyprogram mellett kísérőprogramok, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek a programban.

A kísérőprogramok között több évfordulóról is megemlékeznek, például idén Izrael állam 70. megalapításának évfordulója alkalmából a BuSho fesztiválra érkezett legjobb izraeli alkotásokból válogattak, de Észtország centenáriumára is érkezett egy válogatás. Ezek mellett megtekinthetnek az érdeklődők olasz, portugál valamint török és örmény rövidfilm válogatásokat is.