Hírek

A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon mutatkozik be a mágikus realista A biciklidet itt hagytad

Szeptember 2-án, a Puskin Moziban látható Laky Dóra, a Budapesti Metropolitan Egyetem Forgatókönyvíró mesterszakalumna hallgatójának többszörösen díjnyertes diplomafilmje. A biciklidet itt hagytad egy mágikus realista rövidfilm egy szétköltöző párról, akik képtelenek szembenézni múltjuk hirtelen előbukkanó árnyával.

Laky Dóra mesterszakos diplomamunkájaként készítette el A biciklidet itt hagytad című 18 perces rövidfilmet, amely egy pár szétköltözését és utolsó közös pillanatait követi végig – írja a produkció sajtóközleménye. A Piti Emőke és Dér Zsolt által megformált pár, Luca és Máté képtelenek egymással nyíltan és őszintén kommunikálni, még az őket legmélyebben érintő és legfontosabb közös traumájukról sem. Amikor pedig a felgyülemlett feszültség, az elfojtott mondatok, a bűntudat és a bűntudatkeltés a felszínre törnek, a környezetük is reakcióba lép.

A történetnek szomorú aktualitást ad az abortusz témaköre, amely köré a filmbeli pár konfliktusa rendeződik.  A témához az alkotók igyekeztek érzékenyen nyúlni: foglalkoznak egyfelől Lucával, aki ugyan rendíthetetlenül helyesnek és átgondoltnak tartja a saját testéről és életéről hozott döntést, az idő múlásával a környezete nyomására mégis egyre nő benne az elfojtott bűntudat és szégyenérzet. A másik oldalon pedig megismerjük Mátét, aki Lucánál nehezebben és lassabban dolgozza fel gyászát és bűntudatát, szomorúságát pedig – hiába próbál küzdeni ellene – Lucára terheli.

A filmet részben egy interjú inspirálta, amely Szerencsi Évával és Szakácsi Sándorral készült a kilencvenes években

(Első Szerelem, rendező: Gárdos Péter), akik hosszú évekkel a szétválásuk után beszéltek a kapcsolatukról. A nosztalgikus és mégis feszült interjú utolsó 15 percében, gyakorlatilag a semmiből hozakodott elő Szakácsi egy múltbéli abortuszukkal, és sírva idézte fel a verset, amit az esetről írt. Laky Dóra, A biciklidet itt hagytad rendezője ennek az interjúnak a hatására írta át a forgatókönyvét.

A biciklidet itt hagytad eredményesen szerepelt kisebb amerikai filmfesztiválokon. Az LA Indies-en kiérdemelte a Legjobb Színésznő (Piti Emőke), a Legjobb Rendező (Laky Dóra) és a Legjobb Rövidfilm díjakat, valamint a Los Angeles-i Venice Shorts filmfesztiválon a Legjobb Operatőrnek (Márton Balázs HCA) járó elismerést. A diplomafilm meghívást kapott az A-kategóriás Moszkvai Filmfesztivál programjába is (versenyen kívül), a háború okán azonban a rendező visszaléptette a szerepléstől.

A rövidfilm budapesti premierjére szeptember 2-án, 17:45-től a Puskin Moziban, a BuSho Filmfesztivál versenyprogramjának részeként kerül sor. A rendezvényen egy másik alkalommal, szeptember 3-án 17 órától, az Art+Cinema termében is megtekinthetik a filmet az érdeklődők.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com