Hírek

C-3PO beszólt az Akadémiának

A Star Wars saga kultikus, aranyszínű robotjának alakítója, Anthony Daniels az Amerikai Filmakadémia tagjait “sznoboknak” nevezte, mert soha nem díjazták George Lucast – írja az IndiWire.

Anthony Daniels határozottan úgy véli, hogy a Star Wars univerzumának megálmodója és létrehozója megérdemelné azt az aranyszobrot az űroperák rendezéseiért. A színész kifejezetten igazságtalannak tartja, hogy a korunk egyik legnagyobb filmes legendáriumának atyja sosem kapta meg a legnagyobb filmes elismerésnek számító Oscar-díjat.

Anthony Daniels először az 1977-es Star Wars: Egy új reményben öltötte magára a végtelenül udvarias, simulékony, ám kissé szószátyár C-3PO fémgúnyáját,

és azóta is részese volt a sorozatnak. Mind a nyolc folytatásban szerepelt, emellett az oldalági történetekben is felbukkant. A Star Wars számára évtizedek óta gyakorlatilag az élet maga.

Emlékeiről, élményeiről könyvet írt I Am C-3PO: The Inside Story címen, amelynek kampánykörútján vett részt, amikor egy interjúban kifejtette véleményét a fentiekről. „Az Akadémia nagyon sznob tud lenni […], ilyen ‘Ha nem tetszik a bandánk, akkor nem is engedünk be a bandánkba’ alapon” – mondta a színész, aki szerint Lucas nem egy Hollywood-kompatibilis ember, és ebből ért is átránya is származott az Akadémiánál. „Nagyon felcsesz, hogy George sosem kapott Oscart magának, csak az egész csapatnak… speciális effektek és ilyesmik. George ennél többet érdemel.”

Lucast egyébként négyszer jelölték Oscarra, ebből kettőt az American Graffitiért, kettőt a Csillagok háborújáért kapott.

Írói és rendezői jelöléseiből egyiket sem váltotta díjra, de az Akadémia legalább utólag neki adományozta az Irving G. Thalberg-emlékdíjat 1992-ben.

C-3PO-nak kicsit savanyú is lehet a szőlő, mert rajongói spekulációk alapján (az előzetes is erre utal) könnyen elképzelhető, hogy a Star Wars: Skywalker kora című filmben az arany(os) protokoll droidtól könnyes búcsút kell vennünk. Decemberben kiderül.

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya