Hírek

CAFe Budapest – A magyar és a nemzetközi művészeti élet legjobbjai Budapesten

cafe-budapest A magyar és a nemzetközi művészeti élet legjobbjait vonultatja fel október 7. és 23. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek vendége lesz mások mellett a világszerte ünnepelt lengyel zeneszerző Krzysztof Penderecki, a filmzenéiről ismert francia Yann Tiersen, a legendás Yellowjackets zenekar, a japán dzsesszvirtuóz, Hiromi, és az újjáalakult svéd Koop Oscar Orchestra is.

A szervezők közleménye szerint a több mint 100, a dzsessz, klasszikus, pop és világzene, irodalom, színház, tánc, képzőművészet és divat világát is felölelő program 17 napon keresztül ismét a kortárs kultúra európai fellegvárává teszi a magyar fővárost, egyben tükrözi a saját hangját kutató 21. század útkeresését és sokszínűségét is.

A gyermekkor és időskor, szomorúság és komédia keveredik a német Familie Flöz bábokat és pantomimelemeket is felvonultató szürreális előadásban, és alapvető létkérdéseket boncolgat a Szegedi Kortárs Balett ősbemutatója, az eARTh is, amely Górecki 4. szimfóniájának zenéjével és táncszínházi eszközökkel döbbenti rá a nézőt, hogy kozmikus időszámítás szerint már csak másodperceink vannak hátra ezen a bolygón.

A műfaji változatosság és a különböző művészeti ágak közötti áthallások érhetőek tetten Tihanyi László új, az opera, a dráma és a tánc határain mozgó szerzeményeinek (a Fehér rózsa és a Vörös izzás) ősbemutatóin, vagy a dzsessz improvizációiban klasszikus zenei, pop és rock témákat vegyítő Hiromi előadásában is.

A romantika posztmodern rehabilitációját bizonyítja kortárs magyar zeneszerzők darabjainak megszólaltatásával Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar Kortárs romantikusok című estje, míg a Southbank Gamelan Playersszel kiegészült Plaid Jáva és Bali szigetének muzsikáját ötvözi elektronikus kompozícióiban. Bartók Béla munkásságának ihlető ereje mutatkozik meg Horváth Csaba koreográfiai estjén, az V. vonósnégyes és a Concerto táncszínházi megelevenítésében, valamint a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok jazzkoncertjein is.

Az 1956-os forradalomról mások mellett Németh Juci (Nemjuci), Schoblocher Barbara (Blahalousiana), Mórocz Tamás (Bermuda) és Pajor Tamás emlékeznek meg radio_56 címmel, a forradalmi napokról született verseket zenésítve meg a kortárs pop eszközeivel. Különleges perspektívából tekint a 60 évvel ezelőtti eseményekre az Egy ünnepi színjáték.’56’-’16 című előadás is Gergye Krisztián rendezésében. A fővárosi színházak legtöbbje idén is a fesztiválra időzítette bemutatóját, a lengyel Cloud Theatre pedig nem kevesebbet, mint A mindenség rövid vázlatát tárja a nézők elé.

A CAFe Budapest több, önálló tematikával rendelkező rendezvénysorozat megvalósulásában is szerepet vállal: a Hangvetővel közösen életre hívott Budapest Ritmo Kelet-Európa első világzenei fesztiválja, amelyet a Budapesten rendezett WOMEX sikere inspirált. A Müpában és a mellette felállított CAFe Sátorban négy nap alatt mintegy 30 koncert ad áttekintést az aktuális világzenei kínálatból.

Idén is a programsorozat része lesz a közelmúlt magyar zeneszerzésének szemléje, a Mini Fesztivál, az október 13-án induló Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, és a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe is. Ebben az évben csatlakozik először a fesztiválhoz a magyar irodalmat és írókat ünneplő őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com