Hírek

Cannes 2013: Félidőben a fesztivál – a Coen testvérek zenés filmje az élen

coen-brothersA Coen testvéreknek az amerikai folkzene hajnaláról szóló Inside Llewyn Davis című zenés filmje vezeti a kritikusok ranglistáját a kedden félidejéhez érkezett 66. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Az Arany Pálmát és a többi hét díjat vasárnap este osztja ki a Steven Spielberg amerikai filmrendező-producer vezette kilenctagú nemzetközi zsűri.

A háromszoros fődíjas Joel és Ethan Coen nosztalgikus és abszurd humorral teli filmje egy tehetséges és kompromisszumokra nem hajlandó, de az életben „lúzernek” bizonyuló képzeletbeli folkzenészről hétfőre visszahozta a jó időt is a francia tengerpartra, ahol ismét ragyogó napsütésben vonulhatnak fel a világsztárok a díszbemutatók előtt a vörös szőnyegen.

Tíz versenyfilm bemutatása után az 1961-ben a folkzene elismerése előtt, a New York-i Greenwich Village-ben játszódó zenés film került az első helyre a Screen című nemzetközi filmes szaklap által megkérdezett kritikusok listáján. A New York Times amerikai napilap és Variety filmes szaklap a film eredetiségét, emelte ki, valamint azt, hogy az alkotás erősen megérinti a nézőt.

A film főszerepét, Llewyn Davis zenészt Oscar Isaac alakítja. A Robin Hood című filmből ismerős 33 éves színésszel egyébként Cannes-ban hasonló balszerencse történt, mint a filmben. Az amerikai színész a Hollywood Reporter című lapnak elmondta: a díszbemutató kezdete előtt kiment a mosdóba, s az idén a korábbiaknál szigorúbban fellépő biztonsági szolgálat – amely feltehetően nem ismerte meg őt – több mint félórán át nem engedte vissza a terembe, így lemaradt a film első feléről.

20130517-le-passe1

A francia kritikusoknál az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmje, a Párizsban játszódó Le Passé című családi dráma vezeti továbbra is a Le Film Francais című francia szaklapban közzétett listát. Második helyen a Coen testvérek filmjével holtversenyben a kínai rendező, Csang Ko-csia Touch of Sin című filmje áll. Az alkotás négy párhuzamos történetet dolgoz fel a gazdasági fellendülés következtében kialakult társadalmi egyenlőtlenségek sújtotta Kínában.

130423-behind-the-candelabra-matt-michael-serious-1024

Nagy várakozás előzi meg a keddi versenyfilmeket, a Szex, hazugság, videó című alkotásáért 1991-ben Arany Pálmát nyert Steven Soderbergh utolsónak szánt filmjét (Behind the candelabra) Michael Douglasszel és Matt Damonnal a főszerepben, valamint az olasz Paolo Sorrentino La grande bellezza című költői alkotását, miután – ahogy a Hollywood Reporter megfogalmazta – „eddig egyetlen bemutatott film sem volt rossz színvonalú, de egyik sem volt különösebben jelentős”.

Bruno Cras francia filmkritikus az Europe1 francia kereskedelmi rádióban kedden reggel az idei válogatást „jó színvonalúnak” nevezte, amelyben már legalább négy-öt díjazható művet láthatott a közönség. Jean-Michel Frodon, az egyik legjelentősebb francia filmesztéta azért is jónak tartja az idei versenyprogramot, mert ahhoz képest, hogy a művek gyártását illetően az amerikai-francia túlsúly a jellemző, a filmek stílusukban nagyon különbözőek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com