Hírek

Cannes 2014: Az interneten fog megjelenni a Strauss-Kahnról szóló játékfilm

Gérard Depardieu a Welcome to New York cíű filmbenNem a mozikban, hanem az interneten fog megjelenni Franciaországban a Dominique Strauss-Kahn bukott IMF-vezérről Abel Ferrara rendezésében készült Welcome to New York című játékfilm – közölték pénteken Vincent Maraval és Brahim Chioua producerek a Le Monde című lapnak adott interjúban.

A film – amelyben Gérard Depardieu alakítja Strauss-Kahnt – hét euróért lesz letölthető az internetről a Cannes-i Filmfesztivál idején.

A francia sajtó szinte biztosra vette, hogy az amerikai rendező alkotását beválogatják a filmes mustra programjába, ám a versenyszekcióba nem került be. Ez még nem kizárt, mert noha a válogatást csütörtökön ismertették, de jövő héten más szekcióban még várható.

„Franciaországban tiltja a törvény, hogy egy film egyszerre jöjjön ki a moziban és VoD-változatban, ezért döntöttünk az internet mellett. Más országokban, az Egyesült Államokban például a film egyszerre fog kijönni a mozikban és a világhálón” – hangsúlyozta az interjúban Vincent Maraval. Szerinte ez azért is rendben van így, mert a filmet kizárólag amerikai pénzből finanszírozták, és mert Franciaországban óriási várakozás előzi meg.

„Ha így hozzuk ki a filmet, a lehető legtöbb embert fogjuk vele a lehető leggyorsabban elérni” – tette hozzá a másik producer.

„Ferrara előző filmjét (4:44 Last Day on Earth) 20 ezren látták a francia mozikban, a YouTube-on viszont 3 millióan nézték meg, ez elgondolkodtató” – hangsúlyozta Maraval.

A Welcome to New Yorkot plakátokon, mozikban vetített előzetesekben és tévéreklámokban fogják beharangozni a producerek. Ez utóbbi egyébként tilos lenne, ha a filmet a mozikban is bemutatnák. Tíz napig a film reklámja ott lesz minden francia internetes platform nyitólapján.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának szexbotránya három évvel ezelőtt, a Cannes-i Filmfesztivál idején robbant ki New Yorkban. Strauss-Kahnt nemi erőszakkal vádolta meg egy manhattani szálloda alkalmazottja. A nagy port felkavaró ügyben a hatóságok felmentették ugyan a francia politikus-közgazdászt, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania, majd felesége, a francia sztárújságíró Anne Sinclair is elvált tőle.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!