Hírek

Cannes 2014: Hogyan szerezzünk pénzt kisfilmünk forgatásához?

Rendezői székA Daazo kisfilmes honlap gondozásában megjelenő World of Shorts magazin legújabb számában a Cannes-i Filmfesztiválra fókuszál. A filmfesztiválon nyomtatott formában is elérhető, különleges illusztrációkkal teli kiadvány a szemle rövidfilmes programjának bemutatásán kívül elsősorban a kisfilmek forgatásához szükséges anyagi források előteremtéséhez ad ötleteket a filmkészítőknek, valamint átfogó fesztiválkörképet is kínál.

A World of Shorts (WOSH) kisfilmes magazin a magyar alapítású Daazo blogjából nőtte ki magát 2012-ben: az angol nyelvű kiadványt A-kategóriás fesztiválok rövidfilmes helyszínein terjesztik. 2014 májusában jelenik meg a WOSH legújabb, Cannes-ra fókuszáló száma: a magazin a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes programjai (versenyprogram, Cinéfondation) mellett elsősorban abban ad tanácsokat a filmkészítőknek, hogy hogyan teremthetik elő a filmjük forgatásához szükséges anyagi forrásokat alternatív módon.

A Daazo újra meghirdette a pitchelés új műfaját bemutató kezdeményezését: a PITCH PAGE projekt keretében még készülő rövidfilmes projektek számára biztosítottak megjelenést a magazinban. A felhívásra érkezett legjobb hét Pitch Page a magazinban is megjelenik nyomtatásban.

Ahogy a korábbi években, továbbra is a kreativitás és az alkotó erő áll a 80 oldalas magazin középpontjában: így nem maradhatott ki a méltán népszerű “Mapping Your Mind” rovat sem, amelyben a Cinéfondation (a filmfesztivál hivatalos programjának az a része, amelyben filmes iskolákból érkező alkotásokat mutatnak be) alkotói egy-egy érdekes, hátborzongató vagy éppen lenyűgöző rajzzal vallottak a filmjükhöz fűződő viszonyukról. A Cinéfondation programba beválogatott magyar rendezővel, Kárpáti György Mórral is olvasható interjú a magazinban.

Rajta kívül kívül két másik, Cannes-hoz kötődő rendezőt is bemutat a kiadvány: a cannes-i veteránnak számító Mundruczó Kornélról portét olvashatnak a film iránt érdeklődők, és Chloé Robichaud-dal, az ígéretes kanadai rendezőnővel is készült interjú. A rendezőnő fiatal kora ellenére már négy filmmel járt Cannes-ban. A filmes tanulmányok, tanfolyamok és filmfesztiválok is nagy teret kapnak a magazinban: megismerhetjük az ingyenes filmes képzést kínáló Wajda School programját, és többet megtudhatunk olyan filmfesztiválokról (pl. a rigai 2Annas, a nijmegeni GoShort vagy a winterthuri Kurzfilmtage) , amelyek – bár nem világhíresek – hatalmas lehetőséget rejtenek a fiatal filmesek számára.

A magazint nyomtatott formában a Cannes-i Filmfesztivál helyszínein és a Cinéfondation vetítésein lehet megtalálni. A magazin legutóbbi, berlini számára (2014. február) több mint 60.000 olvasó volt kíváncsi.

Az idei fesztiválról a Filmtekercs a helyszínről tudósít. Eddigi és későbbi cikkeinket itt olvashatod.

 

Daazo

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com