Hírek Magazin

Cannes 2014: Ken Loach ismét remekel – Tiltott táncok

jimmys-hall Jól fogadták csütörtökön a 67. cannes-i filmfesztiválon az újságírók Ken Loach eredetileg utolsónak szánt filmjét, a Tiltott táncok című drámát. A 78 éves brit rendező Cannes-ban azt mondta: elképzelhető, hogy még egy másik filmet is fog forgatni.

A 2006-ban a Felkavar a szél című háborús filmjéért Arany Pálmát nyert rendezőnek kétfajta filmje van. Legtöbb művében munkások és egyszerű emberek történetein keresztül a mai világ igazságtalanságairól beszél. Időnként viszont az ír történelem elkötelezett, a világot megváltani próbáló, jelentős alakjairól készített portrékkal jelentkezik.

Ez utóbbi kategóriába tartozik a Tiltott táncok is, amely a XX. század elején élt, a társadalmi egyenlőségért és szabadságért küzdő Jimmy Gralton (1886-1945) ír kommunista vezető történetét dolgozza fel. A főhőst Barry Ward alakítja. A történet 1932-ben a vidéki Írországban játszódik, tíz évvel a függetlenségi háború után, amelyről a fődíjas Felkavar a szél szólt.

A Tiltott táncok forgatókönyvét Paul Laverty írta – akivel 13. alkalommal dolgozott együtt Ken Loach. A forgatókönyvíró a film cannes-i sajtótájékoztatóján kiemelte: Jimmy Gralton az egyetlen olyan ír állampolgár volt a történelemben, akit per nélkül utasítottak ki a saját hazájából. Az erről szóló hivatalos dokumentumok azonban „rejtélyes módon eltűntek”. Laverty ezért korabeli újságcikkek és a család emlékei alapján rekonstruálta a szólásszabadság és a szabad élet első nagy ír hősének csatáját az 1930-as években befolyásos és ultrakonzervatív ír katolikus egyházzal és földbirtokosokkal szemben.  

„A katolikus egyház és a földdel rendelkezők természetellenes szövetsége a mai napig nagyon sok helyen létezik” – hangsúlyozta Ken Loach Cannes-ban. 

A történet főhőse tíz év amerikai emigráció után tér vissza Írországba, egy kis településre, hogy anyját segítse a családi birtokon. A New York-i felhőkarcolók és táncparkettek világa után Jimmy azzal szembesül a fiatal, de elmaradott ír köztársaságban, hogy az 1929-33 közötti nagy gazdasági válság elvette a fiatalok jobb élethez való reményét. Azt kérik Jimmytől, hogy nyissa meg újra táncklubját, amelyet tíz évvel ezelőtt működtetett a birtokon. Az önkéntes alapon önképzőkörszerűen működő egyesületben mindenki együtt táncolhat, zenét és művészetet tanulhat, sportolhat, verseket idézhet és persze szabadon politizálhat is. 

Ken Loach: Tiltott táncok/ Jimmys Hall

Jimmy az ír táncokon kívül megismerteti környezetével az amerikai dzsesszt és a charlestont, amit nem vesz jó néven Sheridan atya (Jim Norton). A pap listázni kezdi a Jimmyhez járókat, akik szerinte lerombolják „az igazi ír értékeket”. Az újranyitott táncklub az egyház és a kommunizmustól tartók gyűlöletének céltáblája lesz, beleértve a szélsőjobboldali csoportokat is. Jimmyt pedig, aki emigrációja alatt felvette az amerikai állampolgárságot, végül az egyház nyomására a hatóságok kitoloncolják saját hazájából, és visszaküldik az Egyesült Államokba.     

Ken Loach elmondta, mindazok előtt kívánt tisztelegni filmjével, akik életüket kockáztatják meggyőződésükért. Megemlítette a Wikileaks-doumentumokat kiszivárogtató Bradley Manning volt amerikai közlegényt, és Nigériában elrabolt iskoláslányokat. 

Arra kérdésre, hogy a forgatás alatt tett bejelentésnek megfelelően tényleg a Jimmy’s Hall-e az utolsó filmje, Ken Loach már nem tűnt olyan biztosnak. „Megnézem előbb a labdarúgó-világbajnokságot, és aztán meglátjuk, mit hoz az ősz” – mondta a brit rendező, hozzátéve, elképzelhető, hogy még egy filmet fog forgatni.

Az idei fesztiválról a Filmtekercs a helyszínről tudósít. Eddigi és későbbi cikkeinket itt olvashatod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com