Hírek

Cannes 2015: A zsűri nagydíját nyerte Nemes László

screenshot_1432490643A zsűri nagydíját nyerte Nemes László Saul fia című filmje Nagydíját a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. 30 éve nem ért ilyen nagy siker magyar filmet a világ legrangosabb fesztiválján.

A második legrangosabb díjnak számít az Arany Pálma után a zsűri nagydíja a Cannes-i filmfesztiválon, amit a ma este rendezett díjátadón Nemes Lászlónak ítélt a Coen testvérek által vezetett zsűri. Mint ismeretes, a korábbi kisfilmjeivel több tucat fesztiválon díjazott rendező elsőfilmjét beválogatta a fesztivál versenyszekciójába. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilm szombaton megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, de már múlt heti díszbemutatója óta a versenyprogram egyik legjobbjának, a végső győzelemre is esélyes filmnek tartották.

A díszbemutató után mi is éltettük kritikánkban:

A Saul fia megrázó, de másképp megrázó, mint az eddig látott holokauszt-filmek, minden bizonnyal az új szemszög miatt, hiszen Nemes László a Sonderkommando tevékenységén keresztül ábrázolja a haláltábort.

A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb harminc évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben.

A legjobb filmnek járó Arany Pálmát Jacques Audiard francia rendezőnek a párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Srí Lanka-i tamil menekültekről szóló filmje, a Dheepan kapta.

 

További díjak:

A legjobb forgatókönyv díja Michel Franco Chronic-ját illette.

A legjobb rendezés a tajvani Hou Hsiao Hsient kosztümös harcművész filmjéért, a The Assassinért.

Ely Dagher Waves ’98 c. libanoni-kathari rövidfilmjét jutalmazták a rövidfilmek Pálmájával.

https://www.youtube.com/watch?v=OinvCV3YCBE&feature=youtu.be

A legjobb színésznő díját megosztva kapta a fesztivál nyitófilmjének rendezője, Emmanuelle Bercot Maiwenn Mon roi c. szerelmesfilmjében nyújott alakításáért, valamint Rooney Mara Todd Haynes Caroljában játszott szerepéért.

A La Loi du marché c. Stéphane Brizé-filmben játszó kiváló Vincent Lindon lett a legjobb színész.

Stéphane Brizé La Loi du marché
Vincent Lindon a Loi du marché c. filmben

A kolumbiai César Augusto Acevedo kapta az Arany Kamera-díjat a kritikusok hetén bemutatott La Tierra y la sombra c. filmjéért.

A zsűri díját a görög Yorgos Lanthimos The Lobster-ének ítélték oda.

Agnès Varda francia rendezőnő tiszteletbeli Arany Pálmát kapott.

Az Arany Pálma Jacques Audiard Deephanját illette, melyet biztosan bemutatnak Magyarországon is, már várjuk!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés