Hírek

Cannes 2015: Izlandi film kapta az Un certain regard díját

grimur_hakonarson_hrutar1

grimur_hakonarson_hrutar1

Az izlandi Grímur Hákonarson Hrútar (Kosok) című filmje kapta a Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard díját, melyet tavaly Mundruczó Kornél Fehér istene nyert el. Az idén tizenkilenc film versenyzett a szekcióban, huszonegy különböző ország alkotóival.

A zsűri díját Dalibor Matanic horvát rendező  Zvizdan / The High Sun c. filmje kapta, a rendezés díját pedig Kiyoshi Kurosawa Journey to the Shore című alkotása.

Az Isabella Rossellini amerikai-olasz színésznő elnökölte zsűri tagjai a következők voltak: Haifa Al-Mansour szaúd-arábiai rendezőnő, Panos H. Koutras görög rendező, Nadine Labaki libanoni rendezőnő, Taher Rahim francia színész.

A Prix d’un certain talent („különleges tehetség díja”) Corneliu Porumboiut illette Comoara Treasure c. filmjéért. Ezt bizonyára itthon is láthatjuk majd.

Az utolsó díjon, a „Prix de l’avenir”-en, melyet a fiatal tehetségeknek ítélnek oda, két film osztozik, az iráni Ida Panahandeh Nahidja és az indiai Neeraj Ghaywan Maasanja.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. A kortárs francia és amerikai költészet és a film kapcsolatáról ír disszertációt. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com