Hírek

Cannes 2015 – Manga alapján készült a japán versenyfilm

umimachi_diaryEgy családi kapcsolatokról szóló, naplószerű manga képregény alapján készült a 68. cannes-i fesztiválon csütörtökön bemutatott japán versenyfilm, Koreeda Hirokazu Kishúgunk című alkotása.

A japán rendező visszatérő vendég a versenyprogramban, A fiam családja című filmjével 2013-ban kiérdemelte a zsűri díját. Legújabb, tizedik filmjében is egy családi történetet dolgozott fel egy nagy sikerű manga, Josida Akimi Kamakura Diary című műve alapján, amelynek főhősei három lánytestvér, akik egy tengerparti házban élnek, amióta apjuk elhagyta őket. Az apa temetésén találkoznak féltestvérükkel, akit magukhoz vesznek a családi házba. A sajtóvetítésen vegyes fogadtatásban részesülő film a családon belüli bonyolult érzelmi viszonyokon és feszültségeken keresztül rajzolja fel a lányok portréját.

A manga eredeti címében szerepel a napló kifejezés, a rendezőt elsősorban ez fogta meg és a hétköznapi apró eseményeken keresztül kívánta bemutatni a család életét. A családtagok boldog pillanatain kívül, a természet szépségét vagy a szereplők lelki világával harmóniában lévő tengerparti fények játékát is hangsúlyozni kívánta. Az érdekelte, hogy a máshonnan érkező féltestvér hogyan nyílik meg ennek az új természeti világnak.

Nagyon fontos volt pontosan, részletesen, alaposan, érzékenyen bemutatni a szereplőket, de a környezetüket is.” – hangsúlyozta a rendező Cannes-ban.

A családok belső világáról készült filmjeivel ismertté vált 52 éves Koreeda dokumentumfilm-rendezőként kezdte karrierjét, mielőtt rátalált az intim hangvételű fikciós stílusára. „Egy szereplő családi környezetének bemutatásával minden oldalát meg lehet mutatni (a figurának)” – véli a rendező.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com