Hírek Magazin

Cannes 2016: Hivatalos versenyszekció

park chan wook a szobalany the handmaiden

cannes_2016A 69. Cannes-i Fesztiválra 28 országból jutottak be filmek. Lássuk először, melyik húsz műalkotás versenyez az Arany Pálmáért.

Ebben a szekcióban ezúttal nincs elsőfilm és magyar alkotás sem. 2015-ben Nemes Jeles László Saul fia című filmje versenyzett és nyerte el a zsűri nagydíját, 2014-ben Mundruczó Kornél Fehér Istene kapta az „Un certain regard” szekció díját.

1. Maren Ade: Toni Erdmann

Miről szól a film? Egy apa, Winifred (Peter Simonischek) előzetes bejelentés nélkül meglátogatja felnőtt lányát (Sandra Hüller), aki Bukarestben él. Úgy gondolja, Ines elvesztette humorérzekét, ezért újból és újból tréfát űz vele.

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Az apa-lánya kapcsolat és a kapcsolatfelvétel miatt. Továbbá: évek óta nem szerepelt német film a versenyszekcióban.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

A német rendezőnőnek két nagyjátékfilmje van a Toni Erdmannon kívül, de Magyarországon csak a Mások vagyunk (2009) című rendezését mutatták be. Ezentúl Maren Ade a portugál Miguel Gomes Tabu című filmjének egyik producere.

1. Pedro Almodóvar: Julieta

Miről szól a film? Julietát két színésznő játssza: az idősebbet Emma Suarez és fiatalt Adriana Ugarte. A hősnő őrületével és emlékeivel küzd: férje és lánya halálának emlékével. A film Alice Munro novellái nyomán készült.

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Már sok jó filmet láttunk Almodóvartól, kezdve az Asszonyok az idegösszeomlás szélénnel, de nem mehetünk el a Mindent anyámról, a Volver, vagy a Szeretők, utazók mellett sem, hogy csak néhány példát említsek.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

A spanyol rendezőt nem kell bemutatni: bonyolult családi és szerelmi kapcsolatok és identitások kötéltáncosa. Olvassátok el a kritikáinkat! A bőr, amelyben élek, Szeretők, utazók.

3. Andrea Arnold: American Honey

Miről szól a film? Star (Sasha Lane) egy kamaszlány, aki ott hagyja családját és egy amerikai magazinokat árusító csapathoz csatlakozik, akik az Egyesült Államok nyugati részén házalnak. Köztük a Shia Laboeuf alakította Jake is. A lány gyorsan beilleszkedik a fiatalok közé, átveszi az életmódjukat: ivászatok, kisebb garázdaságok, szerelmi történetek követik egymást.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Lehetséges ebből a történetből újat és eredetit létrehozni?

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Brit rendezőnő, de ezt a filmjét az Egyesült Államokban készítette. Egy Üvöltő szelek-adaptációval és az Akváriummal a hazai nézők előtt is bemutatkozott

4. Olivier Assayas: Personal Shopper

Miről szól a film? Fantasztikus thriller. Egy Párizsban élő amerikai lány a címben megjelölt foglalkozást űzi: egy hírességnek vásárol be. Maureen (Kristen Stewart) különleges képessége, hogy tud szellemekkel kommunikálni, akárcsak nemrégiben elhunyt ikertestvére, Lewis.

olivier assayas personal shopper

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

A Sils-Maria felhői után ismét Kristen Stewarttal dolgozik Assayas, biztató hír!

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Magyar gyökerei vannak, és ez első filmjében is megjelenik. Pályája hullámzó, kiemelkedő (pl. Irma Vep, Clean) és kevésbé felemelő (pl. Május után) filmeket is láthattunk tőle. 2013-ban a Frankofón Filmfesztivál vendége volt, interjúztunk is vele.

5. Jean-Pierre és Luc Dardenne: La Fille inconnue (Az ismeretlen lány)

Miről szól a film? Jenny (Adèle Haenel), egy fiatal házi orvos, lelkiismeret-furdalást érez, hogy nem fogadott a rendelőjében egy fiatal lányt, akit pár nappal később holtan találtak. A halott nevét sem tudni, így Jenny nyomozni kezd, hogy megtudja, ki volt.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Thomas Cailly A küzdőkjéből is ismerős Adèle Haenel és a Dardenne-fivérek ígéretes hármasnak tűnnek.

Mit érdemes tudni a rendezőkről? Frankofón belgák, az európai szerzői film fontos alakjai. Magyarországon több filmjüket bemutatták. A következő filmjeikről írtunk: Két nap, egy éjszaka, Lorna csendje.

6. Xavier Dolan: Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World

Miről szól a film? Egy halálosan beteg író, Louis, 12 év után hazatér családjához, hogy bejelentse nekik ezt a hírt. Az újraegyesülő család kétségekkel és feszültségekkel teli napokat él. Jean-Luc Lagarce drámája alapján.

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

A kanadai rendező korábbi filmjei és a francia színészkavalkád miatt: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Marion Cotillard, Léa Seydoux és Vincent Cassel szerepel benne.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Rendszeres látogatója a Cannes-i Fesztiválnak. A Cannes-ba meghívott rendezők között az egyik legfiatalabb, sőt a tavalyi fesztivál zsűritagjaként is rekordot dönthetett a korával – 26 évesen. Két filmje versenyzett az Un certain regard szekcióban, a Képzelt szerelmek (2010) és a Laurence Anyways (2012), ez utóbbi megkapta a Queer Pálmát. Legutóbbi filmje a Mommy (2014) Godard Búcsú a nyelvtől című filmjével megosztva érdemelte ki a zsűri nagydíját.

7. Bruno Dumont: Ma Loute / Slack Bay

Miről szól a film? Az 1910-es években, egy észak-franciaországi faluban játszódik, szerelmi-bűnügyi vígjáték. A tengerparton egymás után tűnnek el a nyaraló turisták. Két hírhedt nyomozó, Machin és Malfoy próbálja meg kideríteni az ügyet. A szálak Ma Loute családjához vezetnek.

bruno dumont slack bay ma loute

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Fabrice Luchini, a francia vígjátékok visszatérő alakja és Juliette Binoche miatt.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

A Jézus élete című filmjével hívta fel magára a figyelmet. Ebben, mint a következőkben, szülőföldje, Franciaország legészakibb megyéjében kisvárosi-falusi történeteket mesél el. Magyarországon legutóbb a Flandria című filmjét forgalmazták.

8. Nicole Garcia: Mal de pierres

Miről szól a film? Gabrielle egy kispolgári családból származó lány, aki arról álmodik, hogy lesz egy nagy szerelme és vele fog élni. Családja ellenben nem foglalkozik ezzel, kiházasítja a lányt. Gabrielle nem szereti meg a férjét, és senki mást, mígnem kezelésre küldik egy gyógyfürdőbe, ahol megismerkedik egy férfival. Marion Cotillard és Louis Garrel főszereplésével. Adaptáció.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? A színészek miatt, és mert a versenyszekcióban oly kevés a női rendező.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Az 1946-os születésű Nicole Garcia színésznőként kezdte a pályafutását, a 90-es években rendezi első tévé- és mozifilmjeit. Selon Charlie (Charlie szerint) és L’Adversaire (Ellenfél) című filmjei szintén szerepeltek a Cannes-i Fesztivál versenyszekciójában.

9. Alain Guiraudie: Rester vertical

Miről szól a film? Léo (Damien Bonnard) egy farkast keres a francia vidéken, ekkor találkozik egy pásztorlánnyal, Marie-val (India Hair). Gyerekük születik, de Léo hol eltűnik, hol felbukkan. Marie megunja ezt, és egyszer ő hagyja ott Léót a csecsemővel.

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Mert Alain Guiraudie a kortárs francia film egy különleges hangja.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Több kiadatlan regény után fordult a filmkészítés felé, maga írja a filmjeit. A magyar mozikban eddig csak az előző filmjét, az Un certain regard díját kiérdemlő Idegen a tónál (2013) címűt lehetett látni.

10. Jim Jarmush: Paterson

Miről szól a film? Egy srácról (Adam Driver) szól, aki buszvezetőként dolgozik, és emellett meg költő. Érdekessége, hogy William Carlos Williams amerikai modern költő nagy könyve ugyanezt a címet viseli.

jim jarmusch paterson

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Jarmusch miatt, és azért, mert a rendező Ron Padgett költőt kérte fel, hogy írjon verseket a filmjéhez.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Bár fiatalabb generáció, mint Ken Loach és Paul Verhoeven, az idei válogatás egyik nagy örege. Számos filmje kultikusnak számít: Florida, a paradicsom, Törvénytől sújtva, Éjszaka a Földön. Az újabbak közül a Szellemkutya indult az Arany Pálmáért 1999-ben, a Hervadó virágok a zsűri nagydíját kapta 2005-ben. Jarmusch annyi elismerést kapott, hogy egy kis bekezdésben föl sem lehet sorolni. Legutóbbi filmjéről, a Halhatatlan szeretőkről itt írtunk.

Az amerikai rendező egy Iggy Popról szóló filmet is bemutat a fesztiválon, Gimme Danger címmel.

11. Filho Kleber Mendonça: Aquarius

Miről szól a film?  A 65 éves Clara nyugdíjas író és zenekritikus. Egyedül él az Aquarius nevű épületben. Özvegy, három felnőtt gyereke van. Emellett tud az időben utazni.

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Már a történet is viccesen hangzik.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Brazil filmrendező és –kritikus, filmjeiben szívesen kever dokumentarista és fantasztikus elemeket

12. Ken Loach: I, Daniel Blake / Én, Daniel Blake

Miről szól a film? Daniel Blake, egy 59 éves ács életében először kénytelen szociális segélyért fordulni – egészségügyi problémák miatt. Az ügyintézés szokásos köreit futva megismerkedik Rachellel, egy egyedülálló két gyermekes anyával, aki szintén nehéz helyzetben van. Együtt küzdenek a bürokráciával.

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Állítólag ez lesz Ken Loach utolsó filmje.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

80 éves brit rendező, számos filmmel a háta mögött. Az egyik legismertebb a Felkavar a szél.

13. Brillante Mendoza: Ma’ Rosa

Miről szól a film? Még nem tudni.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Még ezt sem tudjuk.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

A Fülöp-szigetekről származó rendezőnek egy-két filmje kijött a magyar mozikban. Kinatay (2009) című filmje a legjobb rendezés díját kapta Cannes-ban

14. Cristian Mungiu: Bacalaureat / Érettségi

Miről szól a film? A szülői szerep kihívásairól. Mi történik, amikor egy szülő mond valamit a gyereknek, aki észreveszi, hogy a szülő bizony nem úgy cselekszik, ahogy tanácsolta a gyereknek.

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Korábbi alkotásai miatt.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

A román új film egyik jeles képviselője. A Négy hónap, három hét, két nap című kiváló filmje Arany Pálmát nyert 2007-ben, a Dombokon túl (2012) pedig a legjobb forgatókönyy díját kapta. Más filmjei: Mesék az aranykorból (2009), Nyugat (2002)

15. Jeff Nichols: Loving

Miről szól a film? Richard és Mildred Loving egy nem egy rasszba tartozó pár, ezért miután összeházasodnak 1958-ban, Virginia államban börtönbüntetésre ítélik őket.

jeff nichols loving

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Az emberjogi témákkal mindig szimpatizálunk.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Amerikai rendező, a következő filmek köthetőek a nevéhez: Fegyverek és emberek, Take Shelter, Mud.

16. Park Chan Wook: Agassi / A szobalány

Miről szól a film? 1930-as években játszódó történetben egy csaló ki akar forgatni a vagyonából egy gazdag nőt egy fiatal tolvaj segítségével, aki szobalányként áll munkába az asszonynál. Sarah Waters regénye alapján.

park chan wook a szobalany the handmaiden

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Egy ilyen jó rendezőnek minden filmjét látni kell.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

A koreai film talán legismertebb és -elismertebb rendezője. Leghíresebb művei a Bosszú-trilógiába rendeződnek.

17. Sean Penn: The Last Face

Miről szól a film? Egy afrikai humanitárius szervezet igazgató asszonya (Charlize Thereon) szerelmes lesz egy orvosban (Javier Bardem).

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Nyolc éve rendezte legutóbbi filmjét, a cannes-i meghívása biztató, érett, kidolgozott alkotást ígérhet.

Mit érdemes tudni a rendezőről? A 70-es években indult színészi pályája sikeres (Oscart kapott a Milkben és a Titokzatos folyóban nyújtott szerepléséért), majd a 90-es évektől a rendezői-forgatókönyvírói-produceri munkái népszerűek. Legutóbbi filmje az Út a vadonba (2007).

18. Cristi Puiu: Sieranevada

Miről szól a film? Egy idős rokon halálakor összegyűlik a család.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Mert a román újfilm figyelemreméltó!

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Korábbi, Magyarországon is bemutatott filmjei: Zseton és beton (2001), Lazarescu úr halála (2005), Aurora (2010).

19. Paul Verhoeven: Elle

Miről szól a film? Michèle (Isabelle Huppert) üzletasszony, egy videójátékkal foglalkozó cég igazgatója, kemény kézzel kezeli cégét, akárcsak szerelmi életét. Egy nap teljesen megváltozik az élete: otthonában megerőszakolja egy idegen, és Michèle a nyomába ered. Veszélyes játszmába kezdenek.

paul verhoeven elle

Miért vagyunk rá kíváncsiak?

Paul Verhoeven tíz éve nem készített filmet.

Mit érdemes tudni a rendezőről?

Idős holland rendező, aki kezdetben Hollandiában dolgozott, majd több hollywoodi szuperprodukciót is rendezett, mint Az emlékmás vagy a Robotzsaru.

20.Nicolas Winding Refn: The Neon Demon / Neon démon

Miről szól a film? Horror a topmodellek világában. Jesse  fiatal modell, aki Los Angelesbe költözik, és a szépségmániás nők szipolyozzák ki.

neon demon_refn

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Az elsőre bizarrnak tűnő összeállítás a divat és horror együtt, mintha az előbbi ragyogó leplét rántaná le – egyes lélektani események felnagyításával.

Mit érdemes tudni a rendezőről?
Dán rendező, Cannes-ban már kétszer szerepelt Ryan Goslinggal forgatott filmjeivel a Drive – Gázt! (2011) megkapta a legjobb rendezés díját, Csak Isten bocsáthat meg (2013) címűt szintén jelölték Arany Pálmára.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. A kortárs francia és amerikai költészet és a film kapcsolatáról ír disszertációt. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com