Hírek

Cannes 2016: Teljes a versenyfilmek listája

cannes_2016A hivatalos versenyszekcióban  és az Un certain regard-ban is egy-egy filmet hozzávettek a versenyzők listájához, valamint más kategóriákban is láthatunk eddig még nem emlegetett műveket.

Az iráni Ashgar Farhadi The Salesman c. filmje. Főhősei egy színészpár, aki Arthur Miller Az ügynök halála c. színdarabját játsszák, és ekkor mennek szét. A párkapcsolati téma nem idegen Farhaditól, legutóbbi filmje, A múlt (2013) és az azt megelőző Nader és Simin – Egy elválás története (2011) is ezzel foglalkozik. Ez utóbbiról írtunk is.

Az Un certain regard szekcióba szintén egy új film került be. David Mackenzie Hell Or High Water-e, egy western bűnügyi dráma Jeff Bridges, Ben Foster és Chris Pine szereplésével.

Már ismert, hogy szerepel, viszont újdonság, hogy az egyiptomi Mohamed Diabtól az Estebak (Clash) c. filmje fogja nyitni a vetítéssorozatot.

Jean-François Richet új filmje, a Blood Father éjféli vetítésen lesz látható. Mel Gibson főszereplésével készült amerikai-francia produkció egy épp a börtönből szabaduló apáról szól, akinek meg kell védenie a lányát a drogdealerektől, mert azok meg akarják ölni. A rendezővel a Frankofón Filmnapokon interjúztunk, legutóbbi filmjéről, a szintén apákról és lányokról szóló Egy őrült pillanatról is olvashattok.

Három másik film külön vetítésen szerepel majd. Jonathan Littel világhírű amerikai-francia író (Jóakaratúak, 2006) Wrong Elements címmel elkészítette első filmjét. 1989-ben, Ugandában járunk, Joseph Koney a központi hatalom ellen úgy szervez új felkelő mozgalmat, a Lord’s Resistance Armyt, hogy tömegével rabol el kamaszokat – 25 év alatt több mint 60 ezer gyereket. A filmbeli Geofrey és a barátai, Nighty, Michael, a 12-13 éves korukban elrabolt kamaszok közé tartoztak. Most azon dolgoznak, hogy új, normális életet építsenek föl. Visszajönnek a gyermekkoruk helyszínére. Egyszerre áldozatok és hóhérok, szemtanúk és elkövetők, még mindig ők a társadalom „rossz elemei”.

Grégoire Leprince-Ringuet-től a Forêt des quinconces-t láthatjuk. A Párizsban játszódó történet főhőse egy költő, a fiatal Paul (Grégoire Leprince-Ringuet), aki egyszerre két lányba lesz szerelmes, Ondine-ba és Camille-ba, de nem tud választani kettőjük között. Leprince-Ringuet több filmben játszott már (pl. Szerelmesdalok, Montpensier hercegnő), viszont ez az első rendezése.

Karim Dridi Chouf c. francia-tunéziai filmje is. Sofiane, egy tehetséges, húsz éves diák hazamegy a nyári szünetre Marseille-be a családjához. Testvérét, aki dealer, a szeme láttára ölik meg. Sofiane abbahagyja a tanulmányait, és csatlakozik a helyi bűnszervezethez, hogy megbosszulja testvérét. A maffiafőnök, Réda jobb keze lesz.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés