Hírek

Cannes 2016 : Az A-kategóriás filmfesztivál merészebb vonulata – Un certain regard szekció

cannes_2016Tavaly egy izlandi film, a Grímur Hákonarson Kosokja nyerte az Un Certain Regard szekciót Cannes-ban, 2014-ben Mundruczó Kornél Fehér Istene. Lássuk, milyen filmeket válogattak be idén!

Míg a hivatalos versenyszekcióban egy elsőfilm sincs, az Un Certain Regard hetet is számlál. De mit is érdemes tudni erről a szekcióról? Az 1978-as, 31. fesztiválon hozták létre, ugyanakkor, mint a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díjat. Célja a tehetségek felfedezése. Ahogy neve is mutatja, “egyedi, különleges nézőpontú”, az eredeti és merész látásmódú alkotásokat válogatják be a programba, különleges környezettel, helyzetekkel, sokszor ismeretlen rendezőktől. A hivatalos versenyszekcióhoz hasonlóan körülbelül húsz film verseny az Un certain regard első helyéért. A nyertes művet Franciaországban forgalmazzák.

Az egyiptomi Mohamed Diab filmje nyitja meg a szekciót. Az Eshtebak 2013 nyarán Kairóban játszódik, két évvel az egyiptomi forradalom után, a 2012-ben megválasztott iszlamista elnök, Muhammad Morszi megbuktatásának másnapján járunk. Mivel Morszit házi őrizetben tartja a katonaság, országszerte tüntetések és ellentüntetések kezdődnek. A film egy rendőrkocsiban játszódik, tüntetőkkel és rendőrökkel.

mohamed diab clash (eshtebak)k

Az olasz Bogdan Stefano Mordini Pericle Il Nerója Giuseppe Ferrandino regénye alapján készült. Pericle nagybátyjának, „Pizzás Luiginak” dolgozik, de küldetés közben egy másik klánnal szemben elkövet egy hibát és menekülnie kell. Egy ismeretlen nő a segítségére siet. A találkozásból szerelmi történet kerekedik, Pericle elkezdi átgondolni addigi életét és identitását.

Románia nagy örömére egy harmadik román filmet is beválogattak a cannes-i programba, Bogdan Mirica elsőfilmjét, a Cainit (Kutyák). Roman nagyapja halálával földeket  örököl, és amikor elhatározza, hogy letelepedik ott, szembekerül egy maffiózó családdal, akik ki akarják forgatni a vagyonából.

Az iráni Behnam Behzadi Varoonegi című filmje a 35 éves nőről, Niloofarról (Sahar Dolatshahi) szól, aki egyedül él édesanyjával Teheránban. A család többi tagja úgy határoz, mivel Niloofar édesanyjának rosszat tesz a szennyezett városi levegő, mindkettőjüknek el kell költözniük vidékre. A fiatal nő ezidáig engedett rokonai akaratának, ám most az egyszer szembeszegül vele.

behnam behzadi varoonegi inversion

Közel-Keletről két izraeli film is érkezett az Un Certain Regard szekcióba: egy izraeli-palesztin elsőfilm, az Omor Shakhsiya Maha Haj rendezésében, és Eran Kolirin Me’ever Laharim Vehagvaot című alkotása egy izraeli katonáról, aki huszonkét évi szolgálat után nem ismer rá időközben megváltozott hazájára.

A Távol-Keletet szingapúri és japán filmek képviselik. Előbbiért Boo Junfeng rendező felelős, aki a Homokvár (2010) után a második filmjét készítette el, címe Apprentice. A fiatal Aiman (Fir Rahman) egy börtönben dolgozik. Rahim (Wan Hanafi Su), a tapasztalt hóhér szárnyai alá veszi, kitanítja, és úgy tűnik, Aiman jól látja el a munkát, ám ezzel együtt fény derül valódi motivációira is. Fukada Kôji japán rendező filmjéről a Fuchi Ni Tatsu-ról (Harmonium), csak annyit sejteni, hogy az angol címben megjelölt hangszer szerepel majd benne. Japán alkotó Kore-Eda Hirokazu is, aki tavaly is versenyzett Kishúgunk című manga adaptációjával. Filmje, After the Storm családi dráma egy férfiról, aki tulajdonképpen még nem nőtt föl.

Dél-Amerikát egy argentin film képviseli, Francesco Márquez és Andrea Testa elsőfilmje. A La Larga Noche De Francisco Sanctis (Francisco Santis hosszú éjszakája) 1977-ben, Buenos Aires-ben játszódik a katonai diktatúra alatt. A 45 éves Francisco Santis (Rafael Federman) adminisztrációval foglalkozik, élete a politikai eseményeket leszámítva nyugodt, mígnem egy régi ismerőse föl nem hívja. Elena azt kéri tőle, írja alá az engedélyt egy politikai vers kiadására. Találkoznak, és kiderül, hogy ennél sokkal nagyobb szívességről van szó: mentsen meg két embert, akiket a hadsereg el akar rabolni. A nagy kérdés: megpróbálja-e a főhős megmenteni a két ismeretlent a saját élete kockáztatásával?

Delphine Coulin és Muriel Coulin filmjében, a Voir du paysben két fiatal katona, Aurore és Marine (Soko és Ariane Labed) hazatér Afganisztánból. Hogy elfelejtsék a háborút, az egész szakasz három napot tölt Cipruson egy öt csillagos szállodában, turisták között – ám az erőszaktól nem lehet ilyen könnyen megszabadulni…

stephanie digiusto la danseuse

Ahogy a Coulin-nővérek filmjében, Stéphanie Di Giusto La Danseuseében (Táncosnő) is játszik Soko, ő alakítja Loïe Fullert, az egyik első amerikai sztártáncosnőt, akiről a Lumière-fivérek filmfelvételt készítettek egy párizsi színházban, ahol a híres szerpentintáncot adja elő. Ám sikeres pályája hanyatlani kezd, amikor a fiatal és tehetséges Isadora Duncannel találkozik – akit Lily-Rose Depp, Johnny Depp és Vanessa Paradis lánya alakít a francia rendezőnő első nagyjátékfilmjében.

Szintén életrajzi film a finn Juho Kuosmanen elsőfilmje, aki már volt vendége a fesztiválnak: egy rövidfilmje, a karácsonykor játszódó Taulukakuppiat (2010) elnyerte a Cinéfondation díjat. A Hymyilevä Mies egy Olli Mäki (Jarkko Lahti) nevezetű bokszolóról szól, aki 1962 nyarán pehelysúlyú kategóriában indul a világbajnoki címért. Fényes jövőt jósolnak neki, egy baj van csak: Olli szerelmes lett Raijába.

dudok de wit red turtle

A szekció egyetlen animációs filmje, a holland Michael Doduk De Wit elsőfilmje, a The Red Turtle egy hajótöröttről szól, aki élete fontos állomásait egy rákok, teknősök és madarak lakta trópusi szigeten éli át. Szintén elhagyatott helyen játszódik Matt Ross Captain Fantasticje, amely Viggo Mortensen főszereplésével készült. Egy apáról szól, aki feleségével egy elhagyatott helyen neveli hat gyerekét. Egy tragédia következtében vége szakad az idilli állapotnak, be kell kerülniük a társadalomba. Ben, az apa újragondolja szülői feladatait és a gyerekeinek adott nevelést.

matt ross captain fantastic

A második amerikai versenyző Michael O’Shea The Transfiguration című elsőfilmje, melyben az  indie dráma és a vámpírfilm kereszteződik. A tizennégy éves Milo árva, bátyjával lakik New Yorkban. Magányos, idejét vámpírfilmek nézésével tölti. Aztán a szomszédba költözik egy lány, aki addig ismeretlen érzéseket kelt benne.

Ugyancsak egy fiatal fiúról szól Kirill Serebrennikov filmje, az Uchenik. A rendező Marius Von Mayenburg drámáját először színpadra állította, és ennek sikere kapcsán vitte mozgóképre a történetet. Az orosz városban játszódó film főhőse, a kamasz Venjamin (Pjotr Szkvorcov) szokatlan problémákkal küzd: „misztikus válságban” van, ugyanis kizárólag a Bibliából származó tudást tartja hitelesnek és az onnan jövő normákat fogadja el. A konfliktus elkerülhetetlen a tanáraival, diáktársaival és egyedülálló édesanyjával is.

A fentiek mellett a brit David Mackenzie Hell Or High Water című filmje is versenyez. Erről itt írtunk.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..