Hírek Magazin

Cannes 2017: Ők lesznek Mundruczó Kornél ellenfelei az Arany Pálmáért

Idén is nagy izgalommal követhetjük a Cannes-i Fesztivált, mert ismét szurkolhatunk magyar résztvevőknek is, a versenyszekcióban például Mundruczó Kornélnak. Ebben a cikkben csak az Arany Pálmára nevezett alkotásokat mutatjuk be, valamint a versenyen kívül szereplő nyitófilmet.

Még nem teljes a versenyfilmek listája, egyelőre 18 filmről lehet tudni, hogy bekerült a programba. Ezekhez választanak még néhányat a szervezők a napokban, hiszen a nagy számú nevezés miatt mindig vannak olyan alkotások, amelyeket a sajtótájékoztatóig nem tudnak megnézni.

A versenyen kívül vetített nyitófilm Arnaud Desplechin Les Fantômes d’Ismaëlje (Ismaël kísértetei, 2017). Főszereplője Desplechin alteregója, Mathieu Amalric, akit a francia rendező szinte minden filmjében láthatunk. Amalric egy filmrendezőt alakít, Ismaëlt, aki épp új filmet készít egy különös diplomatáról, akit testvéréről mintáz. Sylviával (Charlotte Gainsbourg) él, bár közben visszagondol húsz évvel ezelőtt meghalt szerelmére Carlottára (Marion Cotillard). Ám Carlotta mégis él, sőt épp a forgatás kezdetekor bukkan föl, ami bonyodalmakat okoz Ismaël életében. A férfi úgy dönt, mindent otthagy és bezárkózik a szülői házba, ahol megjelennek a kísértetei. Az előbbiek alapján (szerelmi történetek, a múlt szerepe) az Ismaël kísértetei is tipikus Desplechin-film lesz, és ezzel együtt megvan minden esély rá, hogy jól sikerül. Emellett megjegyezném még, hogy ebben a filmben elvileg föltűnik Szabó László színész-rendező is, aki az új hullámtól kezdve számtalan francia és jó pár magyar filmben alakít kisebb szerepeket. Biztos, hogy rengeteg izgalmas története lenne.

Most pedig lássuk, mit tudhatunk az eddigi versenyfilmekről, amelyekből majd az idei zsűrielnök, Pedro Almodóvar  és kollégái választhatják ki a legjobbat!

Fatih Akin: Aus dem Nichts (In the Fade)

Miről szól a film? Bosszútörténet a hamburgi német-török közösségben. Egy robbantás miatt egy nő bosszút áll saját családján. A film Diane Kruger főszereplésével készült, a főbb férfiszerepekben Denis Moschitto, Numan Acar és Ulrich Tukur (A mások élete, A fehér szalag) látható.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Mert a történet aktuálisnak látszik és minden bizonnyal elgondolkodtat majd.

Mit érdemes tudni a rendezőről?  Török bevándorló családban született Németországban, és filmjei sokszor a helyi törökök életéről szólnak, akik két kultúra között hányódnak, keresik a helyüket. A két leghíresebb ezek közül a Fallal szemben (2004) és A másik oldalon (2007), utóbbi egy bevándorló történetét dolgozza fel, de azóta bemutatták egy vígjátékát, a Soul Kitchent (2009) is.

noah baumbach the meyerowitz stories 1
Noah Baumbach: The Meyerowitz Stories

Noah Baumbach: The Meyerowitz Stories

Miről szól a film? Egymástól eltávolodott családtagok gyűlnek össze New Yorkban, hogy a művész apa, Harold (Dustin Hoffman) retrospektív kiállításában segédkezzenek. Emma Thompson, Ben Stiller, Adam Sandler főszereplésével.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Ha jó humorra és a különc karakterekre vágyunk, Baumbach a mi emberünk.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Amerikai forgatókönyvíró és rendező. Wes Andreson két filmjének, az Édesvízi életnek (2004) és A fantasztikus Róka úrnak (2009) valamint Brett Ratner Hogyan lopjunk felhőkarcolót?-jának (2011) is részben ő írta a forgatókönyvét. Rendezőként két filmjéről olvashattok még nálunk, a Frances Ha (2012) és a Greenberg (2010) címűről.

Bong Joon-ho Okja
Bong Joon-ho: Okja

Joon-Ho Bong: Okja

Miről szól a film? Egy kislányról, Mijáról, aki mindent kockára tesz, hogy megmentse legjobb barátját, Okját. A nagyméretű állatot egy multinacionális vállalat be akarja fogni. Tilda Swinton és Jake Gyllenhaal is játszik benne.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? A dél-koreai film továbbra is virágzik, minden esély megvan rá, hogy az Okja is jó film legyen. És már látatlanban is szimpatizálunk a kislánnyal.

Mit érdemes tudni a rendezőről? A Snowpiercer című filmje világszerte megosztotta a kritikusokat, olvassátok el duplakritikánkat! Két korábbi filmjeiről is olvashattok a Filmtekercsen:  A halál jele (2003), A gazdatest (2006). 

robin campillo 120 battements par minute 1
Robin Campillo: 120 battements par minute

Robin Campillo: 120 battements par minute (Percenként 120 ütés)

Miről szól a film? A ’90-es évek elején játszódik, amikor az AIDS már közel 10 éve pusztít. Mivel általános érdektelenség övezi a kérdést, aktivista csoportok próbálják felhívni a figyelmet rá. Ilyen az amerikai mintára alapított Act Up – Paris is. Céljuk, hogy több figyelmet kapjon a fertőzés a médiában, és hogy az érintetteket kezeljék és elfogadják. A történet egy friss tag, Nathan (Arnaud Valois) érkezésekor kezdődik. Nathant megrázza egy másik aktivistával, Seannal (Nahuel Perez Biscayart) való találkozás, aki utolsó energiáit is ebbe a munkába fekteti bele.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Érdeklődünk a ritkán képviselt csoportok és a szubkultúrák iránt. És mert Adèle Haenel is játszik a filmben, akinek figyelemmel követjük a pályáját (A küzdők, Az ismeretlen lány, Eközben Párizsban).

Mit érdemes tudni a rendezőről? Itthon nagyon keveset, leginkább Laurent Cantet rendezőn keresztül hallhattunk róla. Campillo rendez (pl. Eastern Boys), vág és forgatókönyvet ír. Laurant Cantet egyik állandó munkatársa, együtt dolgoztak például az Arany Pálmával díjazott Az osztály (2008) forgatókönyvén, de a Havannai éjszakán (2014) is. A valamikor talán itthon is bemutatásra kerülő Planetárium társ-forgatókönyvírója Rebecca Zlotowskival.

Sofia Coppola: The Beguiled

Sofia Coppola: The Beguiled

Miről szól a film? Thomas P. Cullinan amerikai polgárháborús, A Painted Devil című regényének adaptációja, amelyből korábban Don Siegel készített filmet 1971-ben Clint Eastwood főszereplésével – magyarul A tizedes háreme címet kapta. Ezúttal Colin Farrell kapja John „McBee” McBurny, a főhős szerepét. A sérült északi katonát egy kislány menti meg, aki egy lányiskolába jár. Az iskola vezetői, csupa nő, beleegyeznek, hogy náluk lábadozhasson. Több nő és lány szerelmes lesz belé, és az ebből következő konfliktusok viszik előre a történetet.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Mert vannak kiváló filmjei a rendezőnőnek, és szurkolunk neki, hogy hullámzó életművét ezúttal izgalmas darabbal gazdagítsa.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Sofia Coppola a nagy Francis Ford Coppola lánya. Életművének meghatározó darabja a Made in Hollywood, amit az Elveszett jelentéssel együtt nagyra értékelt kritikusunk, valamint az üresebb, de látványos Marie Antoinette.  És legutóbbi, kecsegtető, de kevéssé sikerült Lopom a sztáromról (2013) is írtunk.

Jacques Doillon: Rodin

Jacques Doillon: Rodin

Miről szól a film? Auguste Rodin (Vincent Lindon) francia szobrász életének egy szakaszát, az 1880-as éveket mutatja be a film. Rodin életében több ponton is fordulópontra jut: megkapja az első állami megrendelését, megismerkedik a fiatal Camille Claudellel (Izïa Higelin), aki tanítványából segédje, majd szeretője lesz. A tíz évig tartó szenvedély után szakítás jön, és Rodin rendületlenül alkot és a modern szobrászat nagy alkotásait hozza létre, rajongást és megbotránkozást kiváltva a korából.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Nem tudjuk, mi érdekes várható ettől a filmtől. Annyi biztos, hogy Vincent Lindon jó színész. (Mennyit ér az ember?)

Mit érdemes tudni a rendezőről? Idős francia rendező (1944-) számtalan filmmel a háta mögött. Legismertebbek talán A kis bűnöző (1990) és a Ponette (1996), legutóbbi filmje az Akárki megteszi (2008).

Michael Haneke: Happy End

Miről szól a film? Baljós című dráma egy calais-i polgári családról a menekültválság közepette, amely vakon néz arra, amit látni kellene. A rendező pszichologizálás nélkül, csak tényekkel mutatja be őket. Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintigant, Toby Jones és Mathieu Kassovitz alakítják a fontosabb szerepeket.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Mert Haneke filmtörténeti jelentőségű rendező.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Osztrák rendező, a filmes világ sokszor kitüntetett veteránja. Az erőszak, a kegyetlenség több filmjének témája, például az első világháború hajnalán induló A fehér szalagnak (2009) és az egy szadomazochisztikus kapcsolatot bemutató  A zongoratanárnőben (2001) is. Legutóbbi filmje, a Szerelem (2011) egy nyolcvanas éveiben járó párról szóló kamaradráma. Ezt, ahogy előtte A fehér szalagot is, Arany Pálmával díjazták. Ezt a díjat pedig igen nagy elismerés egymás után két filmmel is elnyerni. Egy róla készült tartalmas dokumentumfilmről is írtunk, ebből is sokat meg lehet tudni róla.

Todd Haynes: Wonderstruck

Miről szól a film? Egy fiú és egy lány története, akik különböző korban élnek (az egyikük 1927-ben, a másik 1977-ben), mégis kapcsolatba lépnek egymással valami csoda folytán. A lány, Rose  (Millicent Simmonds) azért szökik meg otthonról, hogy bálványával Lillian Mayhew-val (Julianne Moore) találkozhasson. A fiú, Ben (Oakes Fegley) édesanyja halála után hagyja el otthonát, New Yorkba megy, ahol titokzatos üzenetet talál. A film adaptáció Brian Selznick azonos című regényéből, akinek a könyvéből Scorsese A leleményes Hugót forgatta.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Bájos mesének tűnik, mint A leleményes Hugo volt.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Amerikai független filmes, híresek a zenészekről szóló filmjei, mint a Superstar (1987), a Bálványrock – Velvet Goldmine (1998) vagy az I’m Not There – Bob Dylan életei (2007), valamint ismert még a Távol a mennyországtól (2002) című melodrámája és minisorozata, a Mildred Pierce (2011). Legutóbb a Carolt láthattuk tőle, ami szintén az Arany Pálmáért indult. Azt nem, viszont a 2015-ös fesztivál Queer Palm-ját megkapta.

Michel Hazanavicius: Le Redoutable

Michel Hazanavicius: Le Redoutable

Miről szól a film? A cím azt jelenti, hogy félelmetes, rettegett, sok francia hadihajó kapta ezt a nevet. 1967-ben járunk a történet kezdetén. Jean-Luc Godard, a francia új hullám  vezéralakja (Louis Garrel) épp A kínai lány című filmjét forgatja akkori szerelme főszereplésével, Anne Wiazemsky-vel (Stacy Martin). A szerelmesek nagyon boldogok, össze is házasodnak, ám a film fogadtatása cseppet sem felhőtlen. Az 1968-as események még szélsőségesebbé teszik a helyzetet: az elismert rendező még nagyobbat vált, átszeli a játékfilm határait és maoista politikai esszés filmes korszakába lép.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Egy: ki ne akarna megnézni egy Godard-ról készült filmet? Kettő: Godard és más francia értelmiségiek Mao iránti rajongása mindig érthetetlen volt magyar szemmel nézve, hátha legalább válaszötletet kapunk rá a film által.

Mit érdemes tudni a rendezőről? A francia-litván Hazanavicius eddigi leghíresebb alkotása A némafilmes (2011), mely nagy közönségsikert aratott, elképesztő számú díjjal tüntették ki. Legutóbb a csecsen háborúról szóló A keresés-t (2014) láthattuk tőle, ami ugyancsak versenyzett az Arany Pálmáért..

Röviden Godard-ról: Az európai modern film, azon belül a francia új hullám legfontosabb alakja, aki filmkritikusként is fontos munkát végzett, de még inkább rendezőként narrációs újításokkal, a néző elidegenítésével. A 60-as évektől napjainkig alkot, állandóan kísérletezik a filmnyelvvel. Híres filmjei: Kifulladásig, Különbanda, Két-három dolog, amit tudok róla, Üdvözlégy, Mária, és folytathatnánk a sort. Cikkeink róla: A megvetés (1963), Balszerencsémre (1993), Búcsú a nyelvtől (2014).

Sangsoo Hong: Geu-hu (The Day After)

Miről szól a film? Egyelőre semmit nem tudunk róla.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Amiért a többi dél-koreai filmre is.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Újabb dél-koraei rendező a versenyprogramban, nem annyira ismerjük.Vetítették egy filmjét a 2014-es Koreai Filmnapokon, amit kollégánk kiemelt. Érdekesség, hogy ezzel a filmmel egy időben egy francia nyelvű filmjét is bemutatják, La Caméra de Claire (Claire kamerája) címmel, mely egy tanárnőről (Isabelle Huppert) szól, aki író is egyben.

Naomi Kawase: Hikari (Radiance)

Miről szól a film? A cím „ragyogást”, „fényességet” jelent. Egy látásproblémákkal küzdő operatőr (Masatoshi Nagase, aki a rendezőnő előző filmjében is látható) és egy a valóságtól elszakadt lány találkozásáról szól.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Naomi Kawase életművének ismeretében nagyszerű filmnek.

Mit érdemes tudni a rendezőről? A japán rendezőnő sokszor szerepelt már Cannes-ban, legutóbb 2015-ben, amikor a A remény receptje (2015) című üdítő gasztrofilmje nyitotta az Un certain regard szekciót, előtte pedig a kamasz szerelmespárról szóló Víztükör (2014) indulhatott az Arany Pálmáért.

Yorgos Lanthimos: The Killing of the Sacred Deer

Miről szól a film? Steven (Colin Farrell), az elbűvölő sebész a szárnyai alá vesz egy problémás családban nevelkedő kamaszfiút. Ez a lépés túl nagy áldozatnak bizonyul, az orvos élete darabjaira hullik tőle. Alicia Silverstone játssza a fiú édesanyját. Steven feleségét pedig Nicole Kidman.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Lanthimos az eddigi életművével meggyőzött, hogy figyelnünk kell rá!

Mit érdemes tudni a rendezőről? Görög rendező. Korábbi filmjei: Kinetta (2005), Dogtooth (2009), Alpok (2011). A magyarhangyás vetítésekről ismerős Attenberg (2010) című filmben játszott is. Legutóbbi alkotása az Arany Pálmára jelölt A homár (2015), „az utóbbi évek legparádésabb társadalmi szatírája” kritikusunk szerint. 

A Gentle Creature

Sergej Loznica: A Gentle Creature

Miről szól a film? Dosztojevszkij A szelíd teremtés című novellája alapján készült mű egy nőről szól, aki miután visszahozzák neki a férjének küldött csomagot, elhatározza, meglátogatja az ártatlanul bebörtönzött férfit. Hosszú út és abszurd hadakozás áll előtte. A szereplők: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta és Sergei Kolesov.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Egyrészt, mert ritkán látunk ukrán filmeket, szinte csak nemzeti filmnapokon,  másrészt, mert egy Dosztojevszkij-adaptáció mindig érdekes.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Ukrán játékfilmes és dokumentumfilmes rendező. Két alkotását jelölték az Arany Pálmára, My Joy (2010), az első ukrán film, amely ezért a díjért versenyzett, majd a Ködben (2012), egy történelmi dráma a II. világháborús fehérorosz partizánokról és a náci megszállóikról. A 2014-es Maidant, amely a 2013-14-es ukrajnai tüntetéseket dokumentálta, versenyen kívül vetítették az az évi Cannes-i Fesztiválon.

Mundruczó Kornél: Jupiter holdja

Mundruczó Kornél: Jupiter holdja

Miről szól a film? Felesleges ember munkacímmel forgott, egy hazai menekült fiúról és egy orvosról, mesei elemekkel. Bővebben itt olvashattok róla, valamint a forgatáskor készült cikkünkben, amelyben a rendező is megszólal, 2016 nyarán.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Mert Mundruczó Kornél munkásságát figyelemmel követjük, és a történet pedig nagyon is aktuális.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Az egyik legismertebb aktív, magyar rendező a középkorú generációból. Színházban is rendez. Több nagyjátékfilmje szerepelt Cannes-ban. Legutóbb a Fehér isten, amely 2014-ben elnyerte az Un certain regard szekció fődíját; előtte a Delta (2008), mely a cannes-i FIPRESCI Zsűri fődíját kapta; Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (2010) című filmjét beválogatták a hivatalos versenyprogramba. Több információt még itt találtok.

François Ozon : L’Amant double

Miről szól a film? Ozon thrillerének főhőse Chloé (Marine Vacth), depressziós, törékeny, fiatal lány, aki elkezd pszichológushoz járni. Beleszeret a férfiba, hamarosan összeköltöznek. Ám ekkor kiderül, hogy Paul (Jérémie Renier) bizony rejtegetett előle dolgokat. A cím „kettős szerető”-t jelent. Talán nem meglepő, hogy a vázlatos stáblistán a fenti kettő szereplőn kívül még egy színésznőt említenek, Jacqueline Bisset-t.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Francois Ozon munkásságát is hosszú évek óta nyomon követjük.

Mit érdemes tudni a rendezőről? A francia rendező visszatérő műfaja a melodráma sokszor szerelmi vonatkozással, a tabutémákat pedig különösen kedveli. Ezekről a filmjeiről írtunk: a Menedék (2009) hőse a gyerekét nem váró drogos anya, a Született feleség (2010) a csodálatos Catherine Deneuve-vel készült gyengébb darab, A házban (2012) egy szövevényes történet egy fiúról és tanáráról, aki írásra ösztönzi, a Fiatal és gyönyörű (2013), egy lányról szól, aki unalomból prostituált lett. Legutóbbi filmje pedig az almodóvari csavarosságú Az új barátnő (2014).

Lynne Ramsay: You Were Never Really Here

Miről szól a film? Jonathan Ames azonos című novellájának adaptációja. Egy háborús veteránról szól, aki megpróbál megmenteni egy lányt a szexkereskedelemtől,  de kísérlete nagyon rosszul sül el. Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola főszereplésével készült brit-francia-amerikai koprodukció.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? A történet miatt.

Mit érdemes tudni a rendezőről? A skót rendezőnőnek ez a negyedik nagyjátékfilmje. Aki látta az előzőt, a Beszélnünk kell Kevinrőlt biztos nem felejti el a kemény kérdéseket nekünk szegező szerzőt.

Benny és Joshua Safdie: Good Time

Miről szól a film? Robert Pattinson New York-i rablóként lép benne színre, mást egyelőre nem tudunk róla.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? Akiket érdekel Robert Pattinson, valószínűleg miatta is megnéznék, de én biztos nem ezért tenném.

Mit érdemes tudni a rendezőkről? Testvérek, New Yorkban nevelkedtek. Ez az első nagyjátékfilmjük, de több rövidfilmet és dokut is készítettek már együtt.

Loveless

Andrej Zvjagincev: Nelyubov (Loveless)

Miről szól a film? Boris és Zenia válófélben vannak. Folyton veszekszenek, mindketten a válás utáni életüket szervezik. Boris egy várandós nővel, Zenia egy gazdag férfival, aki megígérte neki, hogy elveszi. Látszólag mit sem törődnek kisfiukkal, Aljosával, míg az egyik nagy összeszólalkozásuk után el nem tűnik. Így kénytelenek  összefogni, hogy megtalálják.

Miért vagyunk rá kíváncsiak? A rendező korábbi filmjei miatt.

Mit érdemes tudni a rendezőről? Az orosz rendező legutóbbi, ötödik filmje, a Leviatán című szociodráma Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díját nyerte el. Itthon is bemutatták, ahogy két korábbi filmjét A visszatérést (2003) és a Elenát (2011) is.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. A kortárs francia és amerikai költészet és a film kapcsolatáról ír disszertációt. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com