Hírek

Cannes 2018: „Sosem voltam még itt pusztán azért, hogy élvezzem a filmeket” – így kommentálta Cate Blanchett, hogy zsűrielnök lett

Golden Globe 2014 – Cate Blanchette

Cate Blanchett lesz az idei, 71. Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke. A fesztivált szokás szerint májusban rendezik meg.

„Sokszor és sok szerepben voltam már Cannes-ban: színésznőként és producerként jártam a forgalmazói körökben, a gálákon és a versenyszekciókban is. Ám sohasem voltam itt pusztán azért, hogy élvezhessem a filmeket ezen a csodálatos helyszínen” – nyilatkozta Blanchett.

A színésznő Pedro Almodóvart követi a zsűrielnöki tisztségben, az ő regnálása alatt tavaly A négyzet nyerte az Arany Pálmát.

„Megalázkodom a kiváltság és a felelősség előtt, ami az elnökséggel jár” – folytatta Blanchett. „Ez a fesztivál vezető szerepet játszik abban, ahogy összehozza a világot a fikciós történetek ünneplésére. Furcsa és létfontosságú ez a törekvés, amelyet minden nép oszt, megért és amelyre mindenki vágyik.”

Pierre Lescure, a fesztivál elnöke és Thierry Frémaux általános megbízott azt mondta: „nagy örömmel köszöntjük ezt a kivételes művészt, akinek tehetsége és helyes ítéletei a színházban és a filmben is megmutatkoznak. Tavaly ősszel kezdtünk tárgyalni arról, hogy ő legyen a zsűri elnöke:

egy szenvedélyes nő és melegszívű néző.”

A fesztivál szervezői Cate Blanchettet úgy jellemzik, mint aki folyamatosan élvezettel játszik, akármilyen szerepben tűnik is fel. Filmen a legnagyobb rendezőkkel dolgozott, egyformán szerepelt független produkciókban és hatalmas vállalkozásokban, azaz a kortárs angolszász film legjavában játszott: A Gyűrűk Urában (Peter Jackson), a Benjamin Buttonban (David Fincher), a Bábelben (Alejandro González Iñárritu), az Édes vízi életben (Wes Anderson), A jó németben (Steven Soderbergh), a Kávé és cigarettában (Jim Jarmusch). Rendezői között ott van Steven Spielberg, Terrence Malick, Sally Potter, Ridley Scott, Woody Allen és Todd Haynes is. Világszerte játszik színházi előadásokban is.

Todd Haynes: Carol
Cate Blanchett a Carol című filmben

Blanchett 2014-ben Oscar-díjat kapott a Woody Allen-féle Blue Jasmine főszerepéért. 2004-ben az Aviátorban nyújtott teljesítményéért a Legjobb női mellékszereplő Oscar-díját nyerte el – ez volt az első eset, hogy színésznőt azért díjaztak, mert egy másik színésznőt (Katherine Hepburnt) alakított – aki történetesen szintén Oscar-díjas volt. Blanchett játékát a Todd Haynes-féle Carolban is dicsérték (amely 2015-ben épp Cannes-ban mutatkozott be), illetve 2008-ban további két Oscar-jelölést is begyűjtött az Elizabeth: Az aranykorért és az I’m Not There-ért – utóbbi szerepért egyébként Velencében megkapta a legjobb színésznő díját.

A jótékonysági szerepvállalásáról is ismert Blanchett legutóbb a Thor: Ragnarökben tűnt fel, legközelebb pedig az Ocean’s 8-ben láthatjuk.

A 2018-as Cannes-i Filmfesztivált május 8. és 19. között rendezik meg, azaz kivételesen már kedden megnyit és szombaton zárul az esemény.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com