Hírek

Cannes 2018: Szaúd-Arábia először vesz részt a fesztiválon

Szaúd-Arábiában negyven évig mozik sem működtek, idén pedig már Cannes-ban mutatkozhatnak be a szaúdi filmesek. 

Szaúd-Arábia először vesz részt a Cannes-i Filmfesztiválon: egy rövidfilmes válogatással lesz jelen a május 8-án kezdődő 71. seregszemlén – jelentette be hétfőn a szaúdi kulturális miniszter Párizsban.

„Nagyon örülünk, miután ma megállapodtunk a francia miniszter asszonnyal az első hivatalos részvételünkről a cannes-i fesztiválon” – mondta Awwad al-Awwad azután, hogy aláírta a megállapodást francia kollégájával, Francoise Nyssennel.

A szaúdi királyság részvétele elsősorban szimbolikusnak tekinthető, mivel kilenc szaúdi rövidfilm levetítését és elsősorban hivatalos találkozókat jelent.

„A delegációknak lehetőségük lesz szaúdi rendezőkkel találkozni, kerekasztal-beszélgetéseken részt venni a szaúdi filmipar képviselőivel és megismerni az elképzeléseket” – olvasható a szaúdi kulturális hatóság közleményében.

A bejelentésre Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hivatalos párizsi látogatása alkalmából került sor. A nyugati országokat a hazája modernizálásában való részvételre ösztöntő trónörököst kedden fogadja Emmanuel Macron francia államfő.

Az amerikai központú mozimulti, az AMC április elején kapott elsőként engedélyt mozi működtetésére Szaúd-Arábiában. Csaknem négy évtized után az első mozi április 18-án nyílik meg a fővárosban, Rijádban.

A központ közleménye szerint 2030-ig várhatóan közel 350 multiplex nyílik az országban, több mint 2500 vetítőteremmel.

Szaúd-Arábiában az 1970-es években működött néhány mozi, de a nagyhatalmú konzervatív klérus nyomására bezárták őket. Mohamed bin Szalman, a 32 éves reformpárti trónörökös decemberben jelentette be, hogy újra engedélyezni fogják filmszínházak működését.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..