Hírek

Cannes 2019: az Okja rendezője nyerte az Arany Pálmát

Paraziták

Ma este kihirdették a cannes-i fesztivál díjazottait: a zsűri Bong Joon-Ho Paraziták című filmjének ítélte az Arany Pálmát. A fesztivál nagydíját pedig a szenegáli-francia-belga koprodukció, Mati Diop Atlantique című filmje kapta.

Az észak-amerikai versenyfilmek alkotói viszont üres kézzel mentek haza: Tarantino, Terrence Malick és Xavier Dolan is. Ahogy két európai veterán, Ken Loach és Marco Bellocchio is. Mivel nem láttuk az összes filmet, csak sejtjük, hogy ennek részben a minőség az oka, és ha bár sok visszatérő név kerül a fesztivál listájára, legalább másokat is díjaznak. Örömmel látjuk, hogy a zsűri nem csak a bűntudatát akarja megnyugtatni, mint például amikor Ken Loach Én, Daniel Blake-je nyerte el az Arany Pálmát, Maren Ade elképesztő Toni Erdmannja pedig semmit nem kapott.

A Paraziták két család életének összefonódásáról szól. Hogyan kerül anyagi kapcsolatba és hazugságspirálba egy szegény család egy gazdag családdal szemben.

Les misérables

A zsűri díját megosztva kapta a párizsi nélkülöző külvárost bemutató Misérables és a Bacurau.

A brazil Kleber Mendonça Filho és Juliano Dornelles Bacurauja egy egész faluról szól anélkül, hogy fontosabb szereplőket kiemelne. Amikor meghal a 94 éves mátriárka, Bacurau gyászoló lakói észreveszik, hogy eltűnt a falu a térképről.

A két izgalmas elsőfilmet, Ladj Ly Misérables-ját és Mati Dioptól az Atlantique-ot bemutattuk a napi tudósításunkban, hamarosan kritika is olvasható lesz róluk:

Cannes 2019: Hektikus első másfél napunk

A legjobb rendezés díja a belga testvérpár alkotók, Jean-Pierre és Luc Dardenne Fiatal Ahmedjéé lett. Ez a film egy muzulmán kamaszról szól, aki vallási fanatikusságból merényletet tervez, ez meghiúsul, utána pedig a javítóintézetben sem terelődnek jobb irányba az események, mert a rendszer sem alkalmas arra, hogy jobb irányba terelje a benne élőket.

Röviden írtunk Céline Sciamma történelmi-szerelmi drámájáról is, a Portrait of a Lady on Fire-ről, amelyet a legjobb forgatókönyv díjával jutalmaztak:

Cannes 2019: Au revoir, Cannes!

A legjobb színésznő Emily Beecham lett, az osztrák Jessica Hausner angol nyelvű filmjének, a Little Joe-nak a főszerepéért (ld. tudósításunkat). A legjobb férfiszereplő pedig Antonio Banderas Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmjében.

A zsűri ezek mellett kiemelte az izraeli Elia Suleiman It Must Be Heaven című alkotását, amelyben E.S. elmegy Palesztinából és megpróbál a világ valamely pontján otthonra találni, Párizstól New Yorkig. Burleszk történet az identitáskeresésről, nemzetiségről, hovatartozásról.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya