Hírek

Cannes 2019: Claire Denis a rövid- és diákfilmes zsűri élén

Claire Denis francia rendezőnő lesz az idei fesztivál rövid- és diákfilmes zsűrijének vezetője Cannes-ban – írja a Deadline.

Újabb zsűri vezetőjének nevét hozta nyilvánosságra a fesztivál. Azt eddig is tudni lehetett, hogy az idei zsűrielnök Cannes-ban Alejandro González Iñárritu lesz, az Un Certain Regard szekciójának zsűrijét pedig Nadine Labaki, a Kafarnaum – A remény útja című film rendezője vezeti. Mostanra pedig az is kiderült, hogy a Short Film Palme d’Or és a Cinéfondation három díjáról Claire Denis vezetésével döntenek majd. A rendező-írónő 2017-ben egyébként díjat kapott Cannes-ban a Jöjj el, napfény! című alkotásáért.

A rövid- és diákfilmes kategóriák nagyon jelentősek a francia filmfesztiválon. Olyan mára jelentős alkotók kezdték pályájukat a rövidfilmes szekcióban, mint Jim Jarmusch, Lynne Ramsay vagy Jane Campion.

A diákfilmes csoportba 17 művet válogat be a zsűri, ebből választanak majd ki három legjobbat. Tavaly Diego Céspedes, Igor Poplauhin, Shen Di és Lucia Bulgheroni filmjei kaptak elismerést. De ebben a kategóriában fedezték 2004-ben fel Mundruczó Kornélt is a Kis apokrif no. 2 című munkájáért. A magyar rendező azóta többször is visszatért Cannes-ba, 2014-ben pedig el is hozta az Un Certan Regard díját a Fehér istenért.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com