Hírek

Cannes 2019: Dél-Koreában ünneplik Bong Dzsun Ho Arany Pálma-díját

Parasite

A dél-koreai elnök meleg hangú üzenetben gratulált Bong Dzsun Ho filmrendezőnek azért, hogy Élősködők című komikus thrillere első dél-koreai filmként elnyerte az Arany Pálmát szombaton a 72. cannes-i filmfesztiválon.

„Hatalmas ajándék ez a dél-koreai népnek. A hallyu kultúra státusza eggyel magasabb fokra emelkedett” – írta Mun Dzse In Twitter-üzenetében.

A hallyu, a koreai hullám az 1990-es években elindult kulturális jelenség, amely a populáris dél-koreai kultúra külföldi terjeszkedését jelenti.

Az államfő méltatta Bong Dzsun Ho rendezőt, aki tízévnyi külföldi kitérő után forgatta hazájában a cannes-i díjnyertes filmet. „Tizenkét éves kora óta építgette fel lépésről lépésre álmát, hogy egyszer világhírű filmrendező lesz” – méltatta a rendezőt.

Paraziták

Bong Dzsun Ho Élősködők című thrillere egy mély családi drámát mesél el, és a szociális egyenlőtlenségek okozta társadalmi erőszakot mutatja be.

A rendező a hatodik dél-koreai filmes, aki a cannes-i filmfesztiválokon az elmúlt két évtizedben díjat kapott valamely kategóriában. Ráadásul az idei versenyprogramban olyan világhírű alkotók filmjeivel kellett megmérkőznie, mint Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malik, Arnaud Desplechin, vagy a belga Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne.

Cannes 2019: az Okja rendezője nyerte az Arany Pálmát – Filmtekercs.hu

Ma este kihirdették a Cannes-i Fesztivál díjazottait: a zsűri Bong Joon-Ho Paraziták című filmjénak ítélte az Arany Pálmát. A fesztivál nagydíját pedig a szenegáli-francia-belga koprodukció, Mati Diop Atlantique című filmje kapta. Az észak-amerikai versenyfilmek alkotói viszont üres kézzel mentek haza: Tarantino, Terrence Malick és Xavier Dolan is.

Alejandro González Inárritu mexikói rendező, a cannes-i versenyprogram zsűrijének elnöke a díjátadón közölte, hogy a zsűri tagjai egyhangúlag szavazták meg az Arany Pálmát a dél-koreai filmnek. „Ez a film egy páratlan élmény volt, egy meglepetésszerű film” – tette hozzá.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés