Hírek

Cannes 2019: Jim Jarmusch zombifilmje nyitja a fesztivált!

Jim Jarmusch groteszk zombis filmje, a The Dead Don’t Die világpremierje egyben a 2019-es cannes-i filmfesztivál nyitánya is lesz.

A 72. Cannes-i Filmfesztivált Jim Jarmusch új filmje, a The Dead Don’t Die nyitja, valamint ez az első alkotás, amely biztosan benne lesz a fesztivál versenyprogramjában. A rendező zombifilmjének már megérkezett az első trailere is, mely alapján borítékolható, hogy egy kifejezetten abszurd, vicces alkotásra számíthat a közönség.

A történet szerint Centerville álmos kisvárosában szokatlan dolgokat tapasztalnak, de senki sem tudja miért. Egyre több félelmetes hír érkezik, a tudósok pedig aggódnak. De senki sem látja előre azt a veszélyt, ami fenyegeti őket: zombik! Így hát a városka lakóinak fel kell vértezniük magukat, hogy megkezdődjön a küzdelmük a túlélésért.

Centerville polgárait (és a zombikat) pedig szinte csak A-listás színészek alakítják. Többek között Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi és Danny Glover is látható lesz. De a stáblistában egy magyar névvel is biztosan találkozhatunk: Bálint Eszter ismét együtt dolgozik Jarmusch-sal a Florida, a paradicsom után.

A filmen olyan megszokott alkotótársaival kollaborált a rendező, mint a Hervadó virágok operatőre, Frederick Elmes vagy a Halhatatlan szeretők vágója, Affonso Gonçalves. A produkció egyébként Jarmusch tizenharmadik játékfilmje. A The Dead Don’t Die nemcsak a zsáner humoros és időnként félelmetes kifordítása lesz, hanem tisztelgés is a filmművészet előtt.

Jarmusch viszonylag gyakori vendége a fesztiválnak, és négyszer is díjjal távozhatott már Cannes-ból. Többek között elnyerte a rövidfilmeknek járó Arany Pálmát Kávé és cigaretta – Valahol Kaliforniában című alkotásáért, illetve a Nagydíjat a Hervadó virágokért.

A május 14-i cannes-i premier után a The Dead Don’t Die június 14-én debütál az amerikai mozikban. Bár reméljük, hogy a magyar nézők is láthatják Jarmusch új filmjét, hazai forgalmazásról egyelőre nincs hír.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com