Hírek

Cannes 2019: Malick, Tarantino és Almodóvar is bekerülhet a versenyprogramba

Neves rendezők izgalmas címekkel készülnek az egyik legrangosabb európai filmfesztiválra. Cannes-ba olyan nagy visszatérők érkezhetnek filmekkel, mint Terrence Malick, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar vagy Hirokazu Kore-eda.

A tavalyi cannes-i merítés még úgy sem volt az igazi, hogy olyan a díjszezont meghatározó alkotások debütáltak a fesztiválon, mint a Hidegháború vagy a BlackKklansman. Ennek ellenére ha elég mélyre nézünk, találhatunk a különböző szekciókban olyan gyöngyszemeket, mint A szent és a farkas, az Eksztázis vagy a Gyújtogatók. Az összképen a legtöbb szakmabeli mégis jobbára csak fanyalgott. Ennek az is az oka, hogy a Netflix, az Amazon és egyéb streaming szolgáltatót gettósításával későbbi brutálisan erős fesztiválkedvencek maradtak ki a cannes-i programból. Így szorult ki a tavalyi év legjobb filmje, a Roma, a The Ballad of Buster Scruggs és a 22 July. Idén ez visszatérő probléma lehet, de így is akadnak bőven olyan címek, amik ha bekerülnek a programba, helyrehozhatják a fesztivál megtépázott renoméját.

Ahogy azt korábban megírtuk, a május 14-én startoló esemény nyitófilmje Jim Jarmusch The Dead Don’t Die című zombi-komédiája lesz, ami egyben az első hivatalosan bejelentett versenyfilm is. Ezen kívül Cannes-ban lesz Elton John életrajzi filmjének, a Rocketmannek a világpremierje is, melyet versenyen kívül tekinthet meg a publikum.

The Dead Don’t Die

A legjobban várt idei cím természetesen Quentin Tarantino kilencedik rendezése, a hatvanas évek Hollywoodjában, a Manson-gyilkosságok idején játszódó Volt egyszer egy Hollywood, melyet a kétszeres Oscar-díjas és korábbi Arany Pálma-díjas rendező Cannes-ban tervez bemutatni. A fesztivál igazgatója, Thierry Frémaux szerint Tarantino „keményen dolgozik, hogy befejezze a film végleges vágását, hogy készen álljon Cannes-ra.

Volt egyszer egy Hollywood

A korábbi Arany Pálma-díjasok közül Terrence Malick új filmjét is viszontláthatjuk a fesztiválon. Az A Hidden Life egy osztrák antifasisztáról szól, akit 1943-ban végeztek ki. A tavalyi győztes Bolti tolvajok rendezője, a japán Hirokazu Kore-eda ezúttal francia nyelven forgatott filmet: a The Truth könnyedén felbukkanhat a programban. A kétszeres Arany Pálma-díjas Ken Loach visszavonulása sem tartott sokáig. A pletykák szerint a Sorry We Missed You című munkájával térhet vissza. A fesztivál kedvenc rendező testvérpárosa, a belga Dardenne-fivérek Ahmed című drámájukkal hódítanák el harmadszor az Arany Pálmát.

Arany Pálmát még nem nyert ugyan, de nagy cannes-i veteránnak számít az Oscar-díjas Pedro Almodóvar, aki a Pain and Glory című filmjével tűnhet fel a programban. A rendező állítólag új munkájával elkészítette a maga -jét.

Szintén visszatérő lehet a koreai Bong Joon-ho a Parasite-tal, a kanadai Xavier Dolan, aki ismét hazájában forgatta a Matthies and Maxime-ot, továbbá a chilei Pablo Larrín az Emával. Illetőleg visszatérhet James Gray is az év egyik legizgalmasabb sci-fijével, az Ad Astrával, amely nálunk is felkerült a legjobban várt tavaszi filmes listára. Izgalmas debütánsra is lehet számítani: a programba bekerülhet Ari Aster nappali horrorfilmje, a Midsommar, Benh Zeitlin régóta várt második filmje, a Wendy, valamint Greta Gerwig szintén második rendezése, a Little Women.

A cannes-i filmfesztivál május 14-től május 25-ig tart majd, ahonnan a Filmtekercs.hu csapata idén is izgalmas anyagokkal készül Nektek!

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com