Hírek

Cannes 2020: idén is lesz versenyprogram

Kedden startolna a Cannes-i Filmfesztivál. Ennek apropóján jelentette be Thierry Frémaux fesztiváligazgató: lesz versenyprogram, csak egy kicsit máshogy.

Az eredeti tervek szerint május 12-23. között zajlott volna a 73. Cannes-i Filmfesztivál, ami a koronavírus járvány miatt természetesen idén elmarad. Ebből az alkalomból a ScreenDaily terjedelmes interjút készített Thierry Frémaux fesztiváligazgatóval. Többek között az elmaradt fesztivált helyettesítő tervekről kérdezték.

Online filmes vásárról, más fesztiválokkal való együttműködésről és egy speciális versenyprogramról beszélt az igazgató. A szervezők március 19-én még azt jelentették be, a fesztivált júliusra halasztják, és nem terveznek online megjelenni. Április 13-án Emmanuel Macron azonban minden fesztivált betiltott a nyár végéig, ekkor szervezték meg az internetes Marché du Film-et, azaz a gyártók és forgalmazók szokásos éves találkozójának digitális változatát június 22-26. között.

Hivatalos versenyprogram zsűri nélkül

Fesztivál ugyan nem, bejelentett filmes lista azonban lesz olyan filmekkel, erről így szólt Frémaux.

Dolgozunk egy olyan listán, ami része kellett volna, hogy legyen a 73. fesztiválnak. A listát június elején fogjuk bejelenteni. Minden filmnek tervezett mozipremierje lesz legkésőbb 2021 tavaszig.

A szervezők célja, hogy nyilvánosságot kapjanak azok a filmek is, amíg idén készültek, és ott lenne a helyük a Croisette-en. Az előzsűri a karanténban is dolgozik, online nézik a beküldött filmeket, írott jegyzetekben és telekonferencián beszélik meg a látottakat. Frémaux szerint most is több mint 1500 filmet néznek meg, ahogy máskor is.

Zsűri azonban idén nem lesz, a korábban bejelentett elnök, Spike Lee jövőre vállalja el a tisztséget. A New York-i rendező egyébként sem pihen: júniusban a Netflixen jelenik meg Da 5 Blood című filmje, ami az igazgató szerint helyet kapott volna a programban, „természetesen versenyen kívül” – tette hozzá. Külön kiemelte a nemrég megjelent különös kisfilmjét, ami szeretett városáról szól a járvány idején.

„Cannes hors les murs” (falakon kívül) címmel a francia fesztivál meg fog jelenni az év második felében esetleg megtartott egyéb fesztiválokon, mint például Toronto, San Sebastian, New York vagy a lyoni Lumiére Fesztivál. A velencei mustrával pedig közösen bemutatott filmeket terveznek.

Frémaux elárult azért néhány címet is: ahogy mondta, Wes Anderson legújabb alkotását már decemberben látta, és a The French Dispatch-nek ott lenne a helye. Szintén elismerően beszélt meg Nanni Moretti Tre piani (Három történet) című filmjéről.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya