Hírek

Cannes 2022: Koreai-amerikai-lengyel összecsapás várható az Arany Pálmáért, de egy magyar győztes már biztosan van a fesztiválon

A 75. cannes-i fesztiválon Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, miközben az Arany Pálmáért folyó versenyben a külföldi kritikusok pontozási listája szerint Pak Csan Vok krimije, a Decision to leave, Jamey Gray Armageddon Time és Jerzy Skolimowski című filmjei vannak versenyben. 

A magyar alkotópáros kedd este vehette át a tízezer eurós pénzjutalommal járó díjat, melyet a varsói székhelyű Független Filmalapítvány ítélt nekik oda. A filmterv tíz másik kelet-európai forgatókönyvvel volt versenyben a díjért – a Marad az űr alkotói az Európai Unió által is támogatott Script East nevű forgatókönyv-fejlesztő kurzuson vettek részt, melynek Cannes volt az utolsó helyszíne, ahol a fiatal filmesek producerekkel, rendezőkkel és forgatókönyvírókkal konzultálhattak terveikről. A Proton Cinema gyártásában készülő filmkét kisfiú barátságának története: a halálos beteg Benji anyja kitalációjának köszönhetően a Lantow B exobolygóra készül, és utazására elhívja a visszahúzódó, szkeptikus Dávidot is.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Miközben a magyarok már mindenképpen nyertesen térhetnek haza a fesztiválról, a „nagyok” versenyében még nem dőlt el semmi. A külföldi kritikusok pontozási listáját a dél-koreai Pak Csan Vok izgalmasnak ígérkező krimije, a Decision to leave vezeti, melyet az amerikai Jamey Gray Armageddon Time és a lengyel Jerzy Skolimowski című filmjei követnek. 

Pak Csan Vok igazi régi motoros, aki 2004-ben Old Boy című bosszúdrámájával már elnyerte a cannes-i fesztivál Nagydíját. A 138 perces, kissé bonyolult, de számos újítást felvonultató Decision to Leave egy nyomozás története egy sziklafalról lezuhant gazdag férfi halála ügyében. A nyomozást végző rendőr (Pak Hae Il) a megölt férfi fiatal és eleinte közönyösnek tűnő kínai özvegyét (Tang Wei) gyanúsítja, s ezért megfigyelés alá helyezi, de azzal nem számol, hogy vonzódni kezd a nőhöz. 

Armageddon Time

A lista második helyén James Gray saját gyerekkora által ihletett Armageddon Time áll, melynek főbb szerepeiben a gyerekszereplő Banks Repeta mellett Anne Hathaway, Jeremy Strong és Anthony Hopkins láthatók. A francia sajtó ezt a filmet preferálja, de szintén nagyra tartja a 84 éves lengyel Jerzy Skolimowski IÁ című, egy cirkuszi szamár viszontagságait középpontjába állító kíséreti filmjét is, mely Robert Bresson 1966-os Vétlen Balthazár című kultikus filmjének kortárs feldolgozása. 

Az esélyesek között találjuk még Kirill Szerebrennyikov orosz filmrendező Csajkovszkij felesége című drámáját, valamint a román Cristian Mungiu Erdélyben, részben magyarul forgatott R.M.N. (MRI-vizsgálat) című filmjét is. 

A Vincent Lindon francia filmszínész által vezetett kilenctagú nemzetközi zsűri a szombati zárógálán adja át a díjakat.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés