Hírek

Cannes 2023: Brie Larson és Paul Dano is csatlakozik a zsűrihez

Korábban már írtunk róla, hogy a 76. Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöke a méltán híres svéd filmrendező, Ruben Östlund lesz, most azonban nyilvánosságra hozták a zsűri további tagjait is. A listán Arany Pálma-díjas rendező és Oscar-díjas színésznő is szerepel.

A 76. Cannes-i Filmfesztivált idén május 16. és május 27. között rendezik meg. A zsűri feladata lesz kiválasztani a versenyprogramban szereplő 21 nagyjátékfilm közül a díjazandó alkotásokat. A zsűritagok egytől egyig elismert művészek.

Maryam Touzani

A marokkói filmrendezőnő karrierjét filmkritikusként kezdte. 2019-ben jelent meg első nagyjátékfilmje, Adam címmel, melyet ő írt és rendezett, és melyet beválogattak az akkori Cannes-i fesztivál Un Certain Regard programjába is. Ezután szerepelt az Ereszd ki a hangod! című filmben, melyet a 2021-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogattak. A 75. filmfesztiválon pedig FIPRESCI-díjjal jutalmazták Kék Kaftán című filmjéért, melynek társírója és rendezője volt.

Denis Ménochet

A francia színész a Becstelen brigantyk című filmben nyújtott alakítása által vált szélesebb körben ismertté. Quentin Tarantino után többek között olyan híres filmrendezők filmjeiben szerepelt, mint Ridley Scott (Robin Hood), Wes Anderson (A Francia Kiadás), François Ozon. Idén Rodrigo Sorogoyen Szörnyetegek című filmjében nyújtott alakításáért Goya-díjat kapott a Legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Rungano Nyoni

Rungano Nyoni Zambiában született, Walesben nőtt fel, Londonban tanult művészeti egyetemen és számos rövidfilmet készített, melyek közül az egyik 2009-ben elnyerte a walesi BAFTA Cymru-díjat. A forgatókönyvíró és rendezőnő Mwansa the Great című filmjét jelölték a legjobb rövidfilm kategóriában BAFTA-díjra 2012-ben. 2018-ban vált ismertté, amikor is Nem vagyok boszorkány című nagyjátékfilmjével BAFTA-díjat nyert legjobb elsőfilmes kategóriában.

Brie Larson

Brie Larson

Az Oscar-díjas amerikai színésznő számos népszerű filmben szerepelt már, a nagyközönség a Marvel Kapitány és a Bosszúállók: Végjáték című filmekből ismerheti. Az Átmeneti állomás című filmmel alapozta meg sikeres karrierjét, mely számos kritikai elismerésben és díjban részesült. Ezért a filmért a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon ő nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat. Többek között szerepelt még A szoba című filmben, melyért 2016-ban BAFTA-díjat, Golden Globe-díjat és Oscar-díjat is nyert a Legjobb női főszereplő kategóriában.

Paul Dano

Az amerikai színész nevét elsősorban Paul Thomas Anderson Vérző olaj című filmjében ismerhettük meg igazán, alakításáért BAFTA-díjra is jelölték. Leghíresebb szerepeiben olyan különcöket és kívülállókat alakít, melyek megformálásához markáns színészi játék szükséges. Számos elismert rendezővel dolgozott már együtt, mint például Denis Villeneuve (Fogságban), Steve McQueen (12 év rabszolgaság), Paolo Sorrentino (Ifjúság), Bong Joon-ho (Okja), Matt Reeves (Batman), Steven Spielberg (A Fabelman család). 2018-ban rendezőként is debütált Vadon című filmjével.

Atiq Rahimi

Az afgán Rahimi íróként kezdte pályafutását. 2000-ben jelent meg első könyve Earth and Ashes címen, amit később filmre adaptált, melyet 2004-ben beválogattak a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójába. Következő könyvét szintén adaptálta A türelem köve címmel. Az ebből készült film 2012-ben jelent meg és nemzetközi elismerést hozott számára. Könyveit máig több, mint húsz nyelvre fordítják le.

Damián Szifron

Az argentin író és filmrendező a The Bottom of the Sea című nagyjátékfilmjével debütált 2003-ban, az igazi áttörésre azonban még várnia kellett, mígnem a 2014-ben megjelent Eszeveszett mesék című filmjével berobbant a köztudatba, díjesőt és számos kritikai elismerést hozva ezzel számára. A film producere a híres spanyol filmrendező, Pedro Almodóvar volt. Az Eszeveszett meséket Oscar-díjra is jelölték legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában, továbbá megnyerte a legjobb idegennyelvű filmnek járó BAFTA-díjat.

Julia Ducournau

A francia filmrendezőnő Junior című rövidfilmjével kezdte karrierjét, mely számos fesztiváldíjat nyert és amelyet Cannes-ban mutattak be. Az első nagyjátékfilmje a Nyers, melyet 2016-ban FIPRESCI-díjjal jutalmaztak a cannes-i fesztiválon. 2020-ban két epizódot rendezett M. Night Shyalaman Servant című sorozatából. 2021-ben Titán című filmjéért Arany Pálma-díjban részesült, legjobb rendező kategóriában pedig BAFTA-díjra is jelölték.

A 76. Cannes-i Filmfesztivál díjait május 27-én osztják ki a záró ceremónia keretein belül.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com