Hírek

Cannes 2023: Ruben Östlund lesz a zsűrielnök

© J. Saget / AFP

50 évvel honfitársa, Ingrid Bergman után a kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező, Ruben Östlund lesz a zsűri elnöke a május 16. és 27. között megrendezett 76. cannes-i fesztiválon.

„Boldog vagyok, büszke és lekötelezett, hogy rám bízták a Cannes-i Fesztivál idei versenyének zsűrielnöki tisztségét. A filmvilágban semmit nem övez olyan nagy a várakozás, mint amikor a fesztiválon a versenyben szereplő filmek előtt felgördül a függöny. Megtiszteltetés, hogy ennek részese lehetek, a cannes-i közönséggel együtt. Őszintén mondom, hogy a filmkultúra minden idők legfontosabb időszakát éli. A mozinak van egy egyedülálló aspektusa – ott együtt nézzük a filmeket, ami nagyobb elvárást támaszt aziránt, amit mutatnak, és növeli az élmény intenzitását. Másfajta gondolkodásra késztet bennünket, mint amikor magányosan görgetünk a képernyőn” – nyilatkozta a leendő elnök.

A mindössze 6 filmet készített rendezőt kétszer beválogatták az Un Certain Regard-ra, ahol 2014-ben a zsűri díját kapta a Lavináért, majd a versenyprogramba is bekerült. Máris kétszer ítélték oda neki az Arany Pálmát. Először A négyzetért 2017-ben, majd a következő, tavalyi filmjéért, A szomorúság háromszögéért.

Azzal, hogy Ruben Östlundot hívta meg a zsűri elnökének, a cannes-i fesztivál a kompromisszumoktól mentes és őszinte filmek előtt kíván tisztelegni, amelyek folyamatosan követelik, hogy a nézők kihívást állítsanak fel a maguk számára, és hogy a művészet újra és újra feltalálja magát – írja a fesztivál sajtóközleménye.

Ruben Östlund Francis Ford Coppola és Emir Kusturica után a harmadik kétszeres Arany Pálma-díjas filmes, aki a zsűri elnöke lett, és a legelső, aki a cannes-i elismerést követő évben vállalta el ezt a szerepet.

„Elnökként emlékeztetni fogom zsűritársaimat a mozi társadalmi funkciójára. Egy jó film a kollektív élményhez kapcsolódik, gondolkodásra serkent, és arra késztet, hogy megvitassuk a látottakat – nézzük hát együtt a filmeket!” – zárja Ruben Östlund.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com