Hírek

Cannes 2024: George Lucas életműdíjat kap, Kevin Costner itt mutatja be monumentális westerneposztát

George Lucas a Cannes-i Filmfesztivál záróünnepségén veheti át a tiszteletbeli Arany Pálmát, Kevin Costner pedig személyesen is jelen lesz a Horizon: An American Saga bemutatóján.

George Lucas május 25-én, szombaton, a 77. cannes-i fesztivál záróünnepségén kapja meg a tiszteletbeli Arany Pálmát. A fesztivál méltatása szerint „a Star Wars– és Indiana Jones-sagaival George Lucas blockbuster-történelmet írt, a közönségnek pedig világszerte páratlan élvezetet nyújtott”.

„A Cannes-i Fesztivál mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben. Meglepett és felvillanyozott, amikor első filmemet, a THX-1138-at beválogatták az elsőfilmes rendezőknek szóló új programba, a Rendezők Kéthetébe. Azóta számos alkalommal visszatértem a fesztiválra, különböző minőségben, íróként, rendezőként és producerként. Igazán megtisztelő ez a különleges elismerés, amely nagyon sokat jelent számomra” – idézik Lucast.

A sajtóközlemény szerint George Lucas a debütálásakor szorosan együttműködött Francis Ford Coppolával, aki segített neki a THX 1138 (1971) című film elkészítésében, amelyet a Dél-kaliforniai Egyetemen készült egyik kísérleti rövidfilmjéből adaptált. George Lucas már az első játékfilmjétől kezdve színpadra állította a számára kedves témákat:

a sci-fit a megfigyelés társadalmának elítélésére, a szerelmet a sors és a konformizmus elleni küzdelemre, az erkölcsi értékek felcserélését a jó és a rossz szerepének megkérdőjelezésére.

Az Amerikai graffitivel, az amerikai fiatalsághoz szóló ódával George Lucas felfedezte Harrison Fordot, és megrendezte első nagy sikerét, amely lehetővé tette számára, hogy belevágjon nagyszabású sagájába. Következett a mindent megváltoztató Csillagok háborúja, amellyel „akárcsak Tolkien az irodalomban, ő is elképzelt egy univerzumot annak földrajzával, népességével, nyelveivel, erkölcsi értékeivel és járműveivel együtt.” 40 év alatt a Star Wars igazi birodalmat épített ki Hollywoodban.

A napokban jelentette be a fesztivál azt is, hogy Cannes-ban debütál Kevin Costner monumentális westerneposzának első része, a Horizon: An American Saga. A több epizódból álló projekt rendezője és főszereplője is Costner, színészpartnere Sienna Miller.

A sajtóközlemény szerint Kevin Costner célja mindig is az volt, hogy portrét fessen Amerikáról: az eredetéről, a hibáiról és a legendáiról.

A Farkasokkal táncoló óta tudhatjuk, hogy a western lett a kedvenc műfaja, amelyben a demokrácia és a környezetvédelem iránti politikai elkötelezettségét fejezi ki.

„Szeretném megköszönni a Cannes-i Fesztiválnak, hogy a Horizon: An American Saga című filmemet is beválasztották az idei válogatásba” – mondta Kevin Costner. „Már 20 éve nem volt szerencsém a Croisette-en lenni. Vártam a megfelelő pillanatra, hogy visszatérjek, és büszkén mondhatom, hogy ez az idő eljött. A Horizon: An American Saga egy olyan történet, amely 35 évvel ezelőtt kezdődött, és nem is tudnék jobb helyet elképzelni Cannes-nál, hogy a világ elé tárjam egy ilyen csodálatos kaland eredményét. A franciák mindig is támogatták a filmeket, és mélyen hittek a filmkészítésben. Ahogy én is mélyen hiszek a filmemben…”.

A Hatfield-McCoy viszály és a Yellowstone-sorozatban tett kitérők után a Horizon: An American Saga című filmmel Costner ismét visszatér ahhoz a műfajhoz, amely az amerikai filmművészet fénykorát jelentette. A monumentális projekt az Amerikai Egyesült Államok felépítésének és terjeszkedésének háborús és erőszakos áráról szól. A Horizon: An American Saga 4 epizódban kerül a mozikba több hónap eltéréssel, a főszerepekben Sienna Millerrel, Sam Worthingtonnal és Jena Malone-nal.

A Horizon: An American Saga világpremierje május 19-én, vasárnap lesz.

Korábban kiderült, hogy szintén Cannes-ban debütál George Miller Mad Max-előzményfilmje, a Furiosa, a nyitófilm pedig Quentin Dupieux új filmje, a The Second Act (Le Deuxiéme Acte) lesz Léa Seydoux főszereplésével.

A Cannes-i Filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, az eseményről idén is élőben tudósítunk.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com