Hírek

Cannes-ban a Filmalap


village internationalMájus 15-én nyílt meg a magyar pavilon az International Village-ben a cannes-i filmfesztiválon.

Az azúrparti Cannes-ban május 15-én kezdődött meg a nemzetközi filmvilág elsőszámú találkozója. Az idén 66. alkalommal megrendezendő cannes-i filmfesztiválon és a hozzá kapcsolódó filmvásáron a Magyar Nemzeti Filmalap képviselői és a Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió munkatársai is részt vesznek. Az elmúlt évek hagyományának folytatásaként idén is lesz magyar pavilon az International Village-ben. A pavilon célja, hogy a hazai és a nemzetközi szakmabeliek számára méltó találkozási helyet biztosítson a világelső filmes találkozó forgatagában, és információval szolgáljon a megújult magyar filmfinanszírozási rendszerről, a készülő új alkotásokról és a koprodukciós lehetőségekről.

A Filmalap filmjog értékesítési részlege több mint félszáz magyar alkotást kínál a külföldi forgalmazóknak. A 2011 novemberében kezdődött külföldi filmeladások eddig több mint 120 ezer dollár bevételt hoztak a magyar filmeseknek.

A Filmalap által támogatott, jelenleg utómunkában lévő filmek közül, mint például a Liza, a rókatündér, az Isteni műszak és az Utóélet, többet már Cannes-ban megismerhetnek a vásárlók. Bernáth Zsolt nemrég Stockholmban díjazott Sherlock Holmes nevében című ifjúsági filmjét a Filmalap május 18-án és 21-én filmvásári vetítéseken mutatja be a potenciális vásárlóknak.

Az EU audiovizuális szektorának döntéshozóival, nemzeti filmalapok vezetőivel, finanszírozókkal, fesztivál igazgatókkal, és nemzetközi szakmai szervezetekkel egyaránt tárgyalnak a Filmalap képviselői Cannes-ban a lehetséges együttműködésről, továbbá részt vesznek az EFAD, az európai filmfinanszírozók igazgatósága találkozóján és a francia állami filmalap, a CNC „kulturális kivételek” témájában rendezendő konferenciáján. Az EU MEDIA Programja a film és a közönség kapcsolatáról „Think Audience Strategy” címmel tart egész napos szakmai programot.

A Magyar Nemzeti Filmalap cannes-i megjelenését támogatja a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.

A European Film Promotion „Producers on the Move” elnevezésű háromnapos szakmai programján Európa ígéretes producerei között Taschler Andrea (Mirage Film), Hajdu Szabolcs és Pater Sparrow készülő filmjeinek producere vesz részt a Filmalap támogatásával.

Idén is Cannes-ban adják át a varsói székhelyű ScriptEast forgatóköny-fejlesztő workshop 10 000 eurós Krzysztof Kieslowski-díját. A 12 jelölt filmterv között van Vágvölgyi B. András 1989 című forgatókönyve, a díjátadó május 22-én lesz.

A cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete (Quinzaine des réalisatuers) programjában láthatja először a nemzetközi közönség Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmjét, mely nemrég elnyerte a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját Budapesten. Május 23-án az alkotók jelenlétében a Theatre Croisette-ben lesz a magyar-belga koprododukció nemzetközi premierje. Az alkotók a Filmalap támogatásával vesznek részt a díszbemutatón.

Bővebb információ:

http://www.marchedufilm.com/en/village

http://www.quinzaine-realisateurs.com

 

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya