Hírek

Cannes: a szervezők megerősítették, hogy megtartják a filmfesztivált

Cannes 2019.

A mustra fő szervezői közleményt juttattak el a Hollywood Reporternek, melyben leszögezik, hogy nincs változás: az eredeti tervek szerint megtartják a rendezvényt.

Korábban Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója adott ki nyilatkozatot arról, hogy „a nagyszerű és egyetlen cannes-i filmfesztivál májusban lesz!”

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Szombaton aztán a Le Point nevű francia hetilap a fesztivál igazgatótanácsának egyik meg nem nevezett tagjára hivatkozva azt írta, hogy az idei rendezvény megrendezését „nagyon nehézzé, szinte lehetetlenné” teszik a koronavírus terjedése ellen hozott szigorú kormányzati intézkedések és a járvány okozta válság kiterjedése és erősödése.

Cannes 2019

Franciaországban hétfőtől betiltották a 100 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket, bezártak az iskolák, az egyetemek és a napközik, hogy meggátolják a vírusfertőzés további terjedését. Több más európai ország, köztük Olaszország, Spanyolország és Németország részleges vagy teljes bezárásokat vezetett be, mivel a fertőzések és a halálesetek száma növekszik szerte a kontinensen. Az Egyesült Államok lezárta határait az európai utazók előtt, és nemrégiben kiterjesztette tilalmát az Egyesült Királyságból és Írországból érkező látogatókra is.

A szervezők viszont a Hollywood Reporternek eljuttatott közleményükben leszögezik, hogy

egyelőre nincs változás a tervezett fesztivállal kapcsolatban, és csak a francia, valamint a nemzetközi helyzet alapos értékelése után, április közepe táján hozzák meg a szükséges döntéseket

a cannes-i városvezetéssel és a francia mozik központjával (CNC) szoros együttműködésben.

A fesztiválprogram a tervek szerint április 16-án jelenik meg hivatalosan. Az idei fesztivál a mostani állás szerint május 12–23-ig tart.

Cannes 2018

Két nagy filmes találkozót a közelmúltban állítottak le: mind az SXSW (március 13–22.), mind a Tribeca Filmfesztivál (április 15–26.) elmarad. Az idei év első felére tervezett nagyobb filmes események közül a cannes-i az egyetlen, amelyet még nem töröltek a koronavírus-járvány miatt.

Ha a nagynevű seregszemlét le kellene fújni, akkor ez lenne az első alkalom a rendezvény 73 éves történetében. Eddig egyetlen eset volt, – 1968-ban – mikor a már megkezdett fesztivált a zavargások miatt beszüntették.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés