Hírek

Cannes 2015: Ingrid Bergman a fesztivál plakátján

Ingrid Bergman Cannes 2015

Ingrid Bergman Cannes 2015A távolba néző, mosolygó Ingrid Bergman látható a május 13. és 24. között megrendezendő 68. cannes-i filmfesztivál plakátján.

„Modern ikonként, szabad nőként, merész színésznőként Ingrid Bergman egyszerre volt hollywoodi sztár és a neorealizmus alakja, szenvedélyeinek függvényében szerepeket és országokat váltott, de soha semmit nem veszített bájából és egyszerűségéből” – írták a száz évvel ezelőtt született háromszoros Oscar-díjas svéd filmszínésznőről közleményükben az egyik legjelentősebb filmes seregszemle szervezői.

A cannes-i fesztivál szerint Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini és Ingmar Bergman színésznője, aki Cary Grant, Humphrey Bogart és Gregory Peck partnere is volt, „szabadság, a bátorság és a modernitás szinonimája”.

Máig egyik legnépszerűbb filmje az 1942-es Casablanca, amely filmtörténeti klasszikusnak számít. Az Oscart először 1944-ben a Gázláng főszerepéért vehette át, de miután Diadalív és Szent Johanna című filmje is hűvös fogadtatásra talált, Itáliába költözött és Roberto Rossellinivel, a Róma nyílt város rendezőjével kezdett dolgozni. A közös munka eredménye a Stromboli című film, továbbá egy házasság lett. A férjével készült filmjei egyébként megbuktak, kapcsolatuk megromlott, végül el is váltak.

Bergman következő férje Lars Schmidt svéd származású színházi producer volt, akivel 1958-ban házasodtak össze. 1957-ben az Anastasia című történelmi meséért megkapta második Oscar-díját. Harmadik Oscar-díját 1974-ben érdemelte ki a Gyilkosság az Orient Expresszen című krimi epizódalakításáért.

Az 1982-ben Londonban elhunyt filmsztár 1973-ban a cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke volt.

„A családomat és engem is nagyon meghatott, hogy a cannes-i filmfesztivál csodálatos édesanyánkat választotta az idei cannes-i plakáthoz, születése centenáriumának alkalmából” – idézte a közlemény Isabella Rossellini filmszínésznőt, Ingrid Bergman lányát.

A fesztivál egy dokumentumfilm bemutatójával is tiszteleg majd Ingrid Bergman emléke előtt. Stig Björkman rendező In Her Own Words című alkotását a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató szekció, a Cannes Classics programjában vetítik.

A fesztivál társrendezője lesz Isabella Rossellini Ingrid Bergman Tribute című előadásának, amelyet édesanyja születésének századik évfordulójára rendez a színésznő, az apjával, Roberto Rossellinivel folytatott levelezése alapján.

Történetében először két elnöke lesz a cannes-i filmfesztivál zsűrijének: Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, akik 1991-ben kaptak Aranypálma-díjat. A tavalyi év után pedig idén is Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz a seregszemle házigazdája. A meghívott filmek listáját április 16-án teszik közzé.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com