Hírek

Cannes – Nagy Dénes hisz a közös moziélmény varázsában

lagy-esoNagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje a közelgő cannes-i filmfesztiválon mutatkozik be a nemzetközi közönségnek. A produkció keddi sajtóbemutatóján a rendező elmondta, hogy mekkora élményt jelentett számára telt házas vetítésen látni a filmet néhány hete egy budapesti rövidfilmfesztiválon.

A Daazo.com által szervezett Friss hús fesztiválon a Lágy eső közönségdíjas lett. “Sok év után újra megtapasztaltam, hogy milyen jó a mozi, mekkora közösségi élmény, ha teltházzal megy egy film. Az ember hozzászokott, hogy ketten-hárman ülnek bent egy vetítésen” – mesélte Nagy Dénes filmje bemutatója után az MTI-nek.

A 28 perces magyar-belga koprodukciós kisjátékfilm egy kamasz szerelem története: főhőse egy vidéki nevelőszülőkhöz kerülő fiú (Keresztfalvy Dániel), aki beleszeret osztálytársába (Erdélyi Zsófia), ám a benne dúló érzelmeket képtelen kifejezni. Önmaga megsebzésével és gyújtogatással próbálja felhívni magára a lány figyelmét.

A 10-12 millió forintból forgatott filmen a szűkös költségvetés miatt a stáb egy része ingyen dolgozott. Nem így tervezték, de a források ismeretében ez hamar eldőlt – árulta el a rendező. A produkció többek között a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást, a Magyar Nemzeti Filmalap a rövidfilm cannes-i szerepléséhez nyújtott segítséget.

A belga kapcsolat László Sára producernek köszönhető, aki részt vett egy belga produceri workshopon, és ott találkozott azzal a kollégájával, akinek később elküldte a forgatókönyvet. Olivier Dubois a Belga Filmalaphoz benyújtott pályázattal kapott támogatást a film megvalósítására, ám mivel ezt az összeget Belgiumban kellett elkölteni, így az utómunkákat vitték oda – számolt be róla Nagy Dénes. Hozzátette, hogy Belgiumban is bemutatják az alkotást, ott a jövő márciusi Brüsszeli Rövidfilmfesztiválon debütál.

A forgatókönyvet Tar Sándor egy novellájából az operatőrrel, Dobos Tamással együtt írta, aki rendszeres alkotótársa, együtt jártak a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Szász János osztályába. A rendező elmondta, hogy kollégája Borsodban született egy kis faluban, és nyilván ez a személyes élmény is szerepet játszott a film hitelességében.

“A Tar-novella mindössze három oldal, alig vannak benne párbeszédek, és kuszák a történet szálai. Lineáris történetté alakítottuk át és nagyon sok jelenetet, főleg párbeszédeket írtunk hozzá” – idézte fel a rendező. “Tar Sándor az egyik kedvenc kortárs íróm. Talán azért is, mert nagyon filmre kívánkoznak az írásai. Nem filozofál, hanem egyenesen, tisztán fogalmaz meg történeteket, ami filmes szempontból roppant érdekes” – magyarázta hozzáfűzve, hogy ezek egyúttal érzelmekben gazdag novellák is, ami ugyancsak fontos a számára. A társadalom perifériáján élők élete is izgatja, és a fiataloké, éppen ezért fogta meg ez az írás, amelynek hősei valahol a gyerek lét és a felnőtt lét határán evickélnek.

A szereplőválogatás hosszan tartó, komoly munka volt. “Egy ilyen filmnél 95 százalék ott dől el, hogy az ember kiket talál. Ha nem jó a szereplőválasztás, a film nem működik” – hangsúlyozta. Olyan szereplőket keresett, “akiknek az arca önmagában is elmesél egy történetet”.

Az amatőr szereplőkkel viszonylag keveset próbáltak. A velük való forgatás varázsát az adta, hogy a kamaszkorú fiú és lány közeledése természetes reakciókat váltott ki belőlük. “Nem színjátszás, hanem a valós érzéseik, igaz pillanatok jelennek meg a vásznon” – emelte ki.

A producerek január végén interneten nevezték a filmet a cannes-i fesztiválra, ám a kedvező visszajelzés ellenére az, hogy meghívják, csak április közepén derült ki. Kilenc rövidfilm szerepel a nagy presztízsű Rendezők Kéthete programban, ahova Nagy Dénes munkáját beválogatták, és az egyik filmet éppen egyik kedvenc rendezője, a skót Lynne Ramsay készítette. A Lágy esőt rendezőjén kívül több stábtag is elkíséri a világ egyik legrangosabb filmmustrájára, László Sára és Gerő Marcell producereken kívül Dobos Tamás is ott lesz.

Nagy Dénes jelenleg több dokumentumfilmen dolgozik, ami a következő másfél évben ellátja munkával. “Nagy dolog, mert általában nem szoktam látom előre másfél évet. Számomra a filmezés elég bizonytalan életmód” – jegyzete meg. Konkrét forgatókönyv egyelőre nincs, de szeretne nagyjátékfilmet is forgatni – tette hozzá.

A keddi vetítést a Campfilm és a Daazo.com európai rövidfilmes központ szervezte a sajtónak. Mint a bemutatón elhangzott: május 24-ről 25-re virradóra, az Artmozik éjszakáján, amelyen a Friss hús fesztivál legnépszerűbb alkotásait is levetítik, ismét megnézheti a Lágy esőt a közönség.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com