Hírek

Cannes 2019: A Kafarnaum rendezőnője lesz az Un Certain Regard zsűrielnöke

Nadine Labaki, a Kafarnaum – A remény útja című film rendezője lesz a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának zsűrielnöke.

Az Oscar- és Golden Globe-díjakra jelölt Kafarnaum – A remény útja, amely tavaly elnyerte a Zsűri díját Cannes-ban nagy benyomást tett a filmfesztivál szervezőire, ugyanis a film libanoni rendezője, Nadine Labaki lesz az Un Certain Regard zsűrielnöke. Labaki Benicio Del Torót váltja a bizottság élén a 72. cannes-i fesztiválon.

A rendezőnő egyébként nem tavaly járt először a francia filmfesztiválon. Eddig három nagyjátékfilmet készített, és mindegyik Cannes-ban debütált.

„Emlékszem, amikor először jöttem Cannes-ba filmes tanulóként. Nagyon izgatott voltam, hogy megtapasztalhatom a világ legrangosabb fesztiválját. Akkoriban olyan elérhetetlennek tűnt számomra. Emlékszem, hogy kora reggel keltem, és beálltam a végtelen hosszú sorokba, hogy jegyet szerezhessek. Mintha csak tegnap lett volna, pedig mindez 15 éve történt, hogy remegő kézzel, de tele reménnyel kitöltöttem a Cinéfondation jelentkezési lapját. Ma pedig én vagyok az Un Certain Regard zsűriének elnöke, ami azt bizonyítja, hogy az élet néha még az álmainknál is szebb” – nyilatkozta Labaki.

A libanoni rendező a Cinefondation keretein belül készítette el az első nagyjátékfilmjét, a Karamellt 2004-ben, amit a Rendezők Kéthetén mutatott be három évvel később. A következő alkotása, az És most merre? az Un Certain Regardban debütált 2011-ben. Tavaly pedig a versenyprogramba válogatták be a Kafarnaum A remény útját, ami végül megnyerte a Cate Blanchett vezette zsűri díját.

„Gyerekként órákat töltöttem azzal, hogy a hálószobám ablakából kibámultam és csak szemléltem a világot. Ezzel a szemmel fogom nézni az Un Certain Regard filmjeit is!”– üzente a szekció rendezőinek Labaki.

 

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com