Hírek

Cate Blanchett filmje, a Tár közelít az Oscarhoz

Az amerikai Filmkritikusok Szövetsége a Tár című filmet nevezte az év legjobbjának.

Tovább folytatja győzelmi sorozatát a Tár című pszichológiai dráma – írja a The Hollywood Reporter –: az Egyesült Államok filmkritikusainak szövetsége, a National Society of Film Critics ezt a filmet nevezte meg 2022 legjobbjának a vasárnap megtartott 57. éves díjátadóján.

A film egyúttal megkapta a legjobb forgatókönyv díját is (Todd Field rendező-forgatókönyvíró), Cate Blanchett pedig a legjobb főszereplő díját szintén a Tárban nyújtott teljesítményéért kapta.

A legjobb rendező Charlotte Wells lett az Aftersun című filmért.

A Tár eddig is jól szerepelt: a New York-i és a Los Angeles-i kritikusszövetség is az év legjobbjának nevezte, és számos más díjátadón kapott díjat legjobb forgatókönyvért, főszereplőért és/vagy rendezésért. Sok neves lap is az év legjobbjának választotta, közük a Vanity Fair, az Atlantic, a Variety, a The Hollywood Reporter és az Entertainment Weekly.

A film a fiktív zeneszező és karmesternő, Lydia Tár felemelkedését és bukását ábrázoló pszichológiai dráma – a „fiktív” jelzőt azért kell kiemelni, mert a film marketinganyaga néhol megtévesztő módon valódiként szerepeltette Blanchett karakterét. Az igen pozitív kritikák ellenére egyelőre anyagi bukásnak bizonyult, 35 milliós költsége mellett csak kb. 6 millió dollárnyi jegybevételt szerzett ezidáig.

Ez a kivételes kritikai összhang a film erős Oscar-szereplését vetíti előre, habár ez természetesen még csak spekuláció. Mindenesetre a Tár már szerepel a Golden Globe nevezettjei között is mind a Legjobb dráma, mind a Legjobb forgatókönyv, mind a Legjobb drámai színésznő kategóriában.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com