Hírek

César-díj 2020: Polanski győzelme után volt, aki kisétált a teremből

45. alkalommal osztották a franciák Oscarjának megfelelő Césár-díjakat. Idén a Nyomorultak című Oscar-jelölt alkotás vihette haza a fődíjat. Roman Polanski győzelme azonban elvonta a figyelmet a Legjobb film elől.

Ladj Ly Nyomorultak című alkotása lett a Legjobb film a César-díjak átadóján. A franciák Oscar-nevezettje a vágás és a férfi felfedezett (Alexis Manenti) kategóriájában is győzedelmeskedett, de a közönségdíjat is hazavihette. Az este fókuszában azonban inkább Roman Polanski filmje állt, mely már 12 jelölésével szállította a balhét.

Jean Dujardin a Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy című filmben

A Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy című alkotásban cikkírónk erős reflexiókat fedezett fel az 1977-ben nemi erőszakért elítélt rendező életére vonatkozóan. Polanski a ’70-es években el is hagyta az Amerikai Egyesült Államokat, így börtönbüntetését azóta sem ülte le. A rendező ennek ellenére 2003-ban Oscar-díjat kapott A zongorista című filmjéért, állva tapsolt neki Hollywood – és most is szerzi az elismeréseket, csak már európai szinten.

Polanski filmjének stábja nem jelent meg a díjátadón, és nyilván maga a rendező sem vette át a díjat. Nyilatkozatában azt fejtette ki, nem akarja, hogy lincselésbe torkolljon az esemény. Ennek ellenére több mint 100 ember tiltakozott az átadó épülete előtt a rendező jelölése miatt – amit végül győzelemre is váltott.

A Legjobb rendező bejelentése után azonban volt, aki kivonult a teremből, köztük Adéle Haenel, a Portré a lángoló fiatal lányról főszereplője.

A legutóbbi ilyen látványos távozást Spike Lee produkálta a 2019-es Oscar-díjátadón, mikor a Zöld könyvet hozták ki győztesnek.

Noémie Merlant és Adéle Haenel a Portré a lángoló fiatal lányról című filmben

A film emellett a jelmeztervezés és az adaptált forgatókönyv díját is hazavihette. Polanski tehát duplázott, sokak elégedetlenkedésére. Nem tért haza üres kézzel a már említett Portré a lángoló fiatal lányról, a Boldog idők, a Keresem a testem című animációs film, és az Élősködők sem, mely a Legjobb külföldi film elismerésében részesült.

A jelöltek és díjazottak teljes listája megtalálható a Variety oldalán. A Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy hazai premierje április 2-re esik.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..