Hírek

César-díj 2020: Polanski győzelme után volt, aki kisétált a teremből

45. alkalommal osztották a franciák Oscarjának megfelelő Césár-díjakat. Idén a Nyomorultak című Oscar-jelölt alkotás vihette haza a fődíjat. Roman Polanski győzelme azonban elvonta a figyelmet a Legjobb film elől.

Ladj Ly Nyomorultak című alkotása lett a Legjobb film a César-díjak átadóján. A franciák Oscar-nevezettje a vágás és a férfi felfedezett (Alexis Manenti) kategóriájában is győzedelmeskedett, de a közönségdíjat is hazavihette. Az este fókuszában azonban inkább Roman Polanski filmje állt, mely már 12 jelölésével szállította a balhét.

Jean Dujardin a Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy című filmben

A Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy című alkotásban cikkírónk erős reflexiókat fedezett fel az 1977-ben nemi erőszakért elítélt rendező életére vonatkozóan. Polanski a ’70-es években el is hagyta az Amerikai Egyesült Államokat, így börtönbüntetését azóta sem ülte le. A rendező ennek ellenére 2003-ban Oscar-díjat kapott A zongorista című filmjéért, állva tapsolt neki Hollywood – és most is szerzi az elismeréseket, csak már európai szinten.

Polanski filmjének stábja nem jelent meg a díjátadón, és nyilván maga a rendező sem vette át a díjat. Nyilatkozatában azt fejtette ki, nem akarja, hogy lincselésbe torkolljon az esemény. Ennek ellenére több mint 100 ember tiltakozott az átadó épülete előtt a rendező jelölése miatt – amit végül győzelemre is váltott.

A Legjobb rendező bejelentése után azonban volt, aki kivonult a teremből, köztük Adéle Haenel, a Portré a lángoló fiatal lányról főszereplője.

A legutóbbi ilyen látványos távozást Spike Lee produkálta a 2019-es Oscar-díjátadón, mikor a Zöld könyvet hozták ki győztesnek.

Noémie Merlant és Adéle Haenel a Portré a lángoló fiatal lányról című filmben

A film emellett a jelmeztervezés és az adaptált forgatókönyv díját is hazavihette. Polanski tehát duplázott, sokak elégedetlenkedésére. Nem tért haza üres kézzel a már említett Portré a lángoló fiatal lányról, a Boldog idők, a Keresem a testem című animációs film, és az Élősködők sem, mely a Legjobb külföldi film elismerésében részesült.

A jelöltek és díjazottak teljes listája megtalálható a Variety oldalán. A Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy hazai premierje április 2-re esik.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com