Hírek

César-díj – Tarolt az Oscar-jelölt Timbuktu

timbuktuTarolt az Afrikában játszódó Timbuktu a „francia Oscaron”. A mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó drámáját hét kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia, köztük a legjobb film César-díjával.

A francia filmes szakma 4225 képviselője húsz kategóriában választotta ki az előző évben a francia mozikban bemutatott csaknem háromszáz alkotása közül a legjobbakat. A 40. alkalommal megrendezett gálát a párizsi Chatelet színházban tartották.

A legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelölt Timbuktu elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek, forgatókönyvnek (Abderrahmane Sissako és Kessen Tall), filmzenének (Amine Bouhafa), vágásnak (Nadia Ben Rachid), illetve az operatőri (Sofian El Fani) és a hangmérnöki (Philippe Welsh, Roman Dymny, Thierry Delor) munkának járó szobrot.

A szélsőséges vallási fundamentalizmusról szóló filmjével kapcsolatban a Moszkvában tanult afrikai rendező a díjátadón kiemelte, hogy „civilizációk összeütközése nem létezik, hanem csak civilizációk találkozása”. Köszönetet mondott a más országok felé nyitott Franciaországnak, amely teljes egészében finanszírozta a Mauritániában forgatott filmjét és „megvédte a stábot”.

„Franciaország csodás ország, mert képes a terrorral, az erőszakkal és a népbutítással szembeszállni” – tette hozzá. Abderrahmane Sissako filmjének világpremierjét tavaly a világ legrangosabb A-kategóriás seregszemléjén, a cannes-i filmfesztiválon tartották, ahol a kritikusok nagyon jól fogadták az alkotást, és elnyerte az ökumenikus zsűri elismerését. Az azóta számos nemzetközi fesztiválon sikert arató dráma versenyben van az idegennyelvű film Oscar-díjáért is.

A színészi alakítások díját kivétel nélkül a fiatal generáció söpörte be. A legjobb férfi alakítás díját a 25 éves Pierre Niney érdemelte ki Yves Saint Laurent megformálásért Jalil Lespert filmjében. A nagy presztízsű Comédie Francaise színház társulatának fiatal sztárja külön megemlékezett Gaspard Ullielről, akit szintén a divatkreátor megformálásért – Bertrand Bonello Saint Laurent című filmjében – jelöltek ugyanebben a kategóriában. Ez utóbbi alkotást tíz kategóriában jelölte a filmakadémia, de végül csak a legjobb jelmezért (Anais Romand) járó szobrot kapta meg.

A legjobb női alakítás díját a 26 éves Adele Haenel vehette át Thomas Cailley A küzdők című filmjében nyújtott játékáért, amely megkapta a legjobb elsőfilmnek és a legígéretesebb színésznek (Kévin Azais) járó díjat is. Adele Haenel, akit tavaly még a legígéretesebb színésznőként díjaztak, egy lázadó, kellemetlen lányt alakít, aki a világ végétől tartva egy katonai kiképzőtáborban próbál felkészülni a túlélésre.

A legjobb női mellékszereplő díját a 24 éves Kristen Stewart érdemelte ki a magyar származású Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmjében nyújtott alakításáért. A díját először vehette át amerikai színésznő. Kristen Stewart egy színésznő – akit Juliette Binoche alakít – személyi asszisztensét játssza a filmben. A legjobb férfi mellékszereplő a 38 éves Reda Kateb lett, aki Thomas Lilti Hippocrate (Hippokratész) című vígjátékában egy algériai orvost alakít.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart a kanadai Xavier Dolan Mommy című filmjének ítélte a francia filmszakma. Az alkotást a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját. Tiszteletbeli César-díjjal tüntetették ki Sean Pennt, akit hosszú percekig állva ünnepelt a francia filmes szakma. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész-rendezőnek a szintén Oscar-díjas Marion Cotillard adta át a szobrot.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya