Hírek

Charlie Kaufman ismét belevezet az érthetetlenbe

A befejezésen gondolkozom után ismét jön egy csavaros Kaufman-mű.

Ha kiheverted Charlie Kaufman legutóbbi munkáját, ha nem, jön a következő. Az alkotó Yōko Ogawa The Memory Police című regényét írja filmre az Amazonnál – áll a Deadline hírében.

Az Amazon égisze alatt készül el egy újabb Charlie Kaufman-bonyodalom. Az A befejezésen gondolkozom kétségkívül a Netflix idei egyik legnagyobb dobása volt, most itt az idő, hogy máshol csillogtassa meg zsenijét az alkotó.

Az A Memory Police című japán regény adaptációját ráadásul Kaufman forgatókönyvéből A szolgálólány meséjét is rendező Reed Morano hozza el nekünk.

Yōko Ogawa 1994-es sci-fi művéből készül majd az egészestés film, amely egy az álom, a képzelet és a valóság határain táncoló szürrealista mese. Ismerősen cseng a dolog? Szerintünk is nagyon passzol Kaufman munkásságához. Az írónőt egyébként a kortárs irodalom Kafkájaként is emlegetik, míg a szóban forgó alkotása egyértelműen Orwell 1984-ével mutat párhuzamot.

A történet egy olyan szigeten játszódik, ahol senki nem tarthat semmilyen személyes tárgyat magánál: mi több, mindenki emlékezetét kitörlik, hogy ne is vágyjanak semmire, amit nem kapnak meg a szigetet uraló rendszertől. Az emberek mindennapjait pedig a memory police, azaz az emlékrendőrség irányítja. Mindez önmagában is nyomasztó, de ahogy fogy az élelem, és az emberek körülményei egyre csak romlanak, az emlékek törlésére sem maradnak szabályok. A főszereplő írónő azonban rájön, hogy a szerkesztője képes emlékezni, így mindent megtesz, hogy bujtassa és megvédje őt a rendőrségtől.

Ezt a történetet írja tehát képernyőre Kaufman, és Morano rendezi majd az alkotást. Egyelőre színészekről nem tudni, ahogy premierdátumot is korai lenne megtippelni. Mi mindenesetre nagyon várjuk a készülő filmet!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya