Hírek

Chihiro vs. Toy Story: Miyazaki megverte a Pixart

Chihiro Szellemországban

Bármekkora kasszasiker (és minden jel szerint igazán jó film) is a Toy Story 4, egyvalaki mégis képes legyőzni: Kínában a Chihiro Szellemországban premierje porrá alázta a Pixar művét.

A Toy Story 4. remek film lett („nem tucatfolytatást készítettek, látszik a befektetett munka és a gondolatiság” – írtuk), és ennek megfelelően tarol az egész világon: például 238 millió dolláros bemutató hétvégi globális forgalmazásával már akkor megdöntötte az animációs filmek jegybevételének rekordját, amikor még be se mutatták be olyan nagy külföldi piacokon, mint Franciaország, Németország, Olaszország vagy Japán. De még az ilyen nemzetközi gigasikerek fölött is léteznek szintek: például Hayao Miyazakié, akinek 2001-es remekműve, a Chihiro Szellemországban épp a Toy Story 4-gyel egyidőben debütált Kínában – írja a Variety.

És ahogy annak rendje, fel is mosta vetélytársával a padlót: 28 millió dolláros nyitóhétvégéjével

több mint kétszeresen múlta felül a Pixar-filmet (13,2m).

Az is igaz, hogy Miyazaki győzelme nem kizárólag a nézők lelkesedésén múlt. A Chihiro az összes hétvégi vetítések 30%-át tette ki, míg a Toy Story 4. csak 18% vásznat kapott. Kínában a filmek bevételére jelentős befolyása van az egyes mozik döntésének; például a Bosszúállók: Végjáték esetében volt olyan periódus, amikor a vásznak 99%-án ez az egy film futott.

Az utóbbi időben a Chihiro Szellemországban a második nagysikerű kínai Miyazaki-premier. A Szomszédom, Totoro digitálisan felújított verziója 25 millió dollárt termelt decemberben. A kínai közönség egyik filmet sem láthatta eredeti megjelenése idején a mozikban.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com