Hírek

CineFest 2017: Jiří Menzel és Magdaléna Vášáryová lesz az idei díszvendég

Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező mellett a Sörgyári capriccio című film legendás női főszereplője, Magdaléna Vášáryová szlovák színésznő lesz a díszvendége a 14. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválnak. Az eseményt szeptember 8. és 17. között rendezik meg Miskolcon a Művészetek Házában.

Az idei fesztivál nyitófilmje a Sörgyári capriccio lesz. Az alkotást a rendező, Jiří Menzel és a főszereplő, Magda Vášáryová jelenlétében vetítik. Az Oscar-díjas cseh rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata Magdaléna Vášáryová pedig a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját veheti át a nyitóünnepségen.

Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Már első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon című filmje húsz évre dobozba került, majd az 1989-es berlini filmfesztiválon elnyerte az Arany Medvét.

Az Őfelsége pincére voltam című alkotása, amely a rendező hatodik Hrabal-adaptációja, 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban. A szervezők szerint a cseh rendező filmjeiben a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia egyaránt megtalálható. A Szeszélyes nyár, a Hóvirágünnep, az Oscar-jelölt Az én kis falum, valamint az Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandja legendás rendezője számos filmben (köztük több magyar alkotásban) játszott is, és színházi tevékenysége is kimagasló.

A Sörgyári capriccio női főszereplője, Magdaléna Vášáryová 19 évesen játszotta el a Markéta Lazarová című cseh film főszerepét. A majdnem háromórás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás az 1960-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon.

A színésznő nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is. A számos nyelven beszélő művész és politikus Juliette Binoche 2016-os díjazása után nyeri el a Jameson CineFest Európa-díját.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya