Hírek

CineFest 2018: A bűnös nyerte a 15. fesztivált

Hildebrand István kapta a 15. Jameson CineFest életműdíját / MTI Fotó: Vajda János

Kilenc filmekben gazdag nap ért véget Miskolcon, kiosztották a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta, a Zukor Adolf-díjat a Darko Štante rendezte Ok-okozat vihette haza. 

Miskolc immáron tizenötödik éve alakul át az álmok városává szeptember közepén – Dr. Kiss János alpolgármester beszédében a Titanicot idézve mondta, nem teltek hiába a napok, huszonötezer ember lelkében volt ünnep. Bár a protokolláris beszédek ritkán érintenek meg, nehéz volt nem egyetérteni vele: Miskolcon ilyenkor van – legalábbis a filmek szerelmeseinek – karácsony. Az ajándékok sem maradtak el: zseniális filmek érkeztek az idei mustrára. Ahogy azt a fesztivál igazgatójától, Bíró Tibortól megtudtuk, idén 38 ország filmjeit vetítették, a kisjátékfilmeken kívül 47 nagyjátékfilmet is bemutattak, közülük 19 volt a versenyprogram része.

„Amit el akartam mondani, elmondtam. Itt hátul, a vásznon.” A 15. Cinefest életműdíjasa, a 90 éves Hildebrand István  –aki a ’60-as, ’70-es, ’80-as években Keleti Márton és Várkonyi Zoltán rendezők alkotótársaként sokmilliós nézettségű sikerfilmeket fényképezett – beszédében azt üdvözölte, hogy a szakmában végre a nőknek is lehetősége van hallatni a hangjukat, de szóvá tette azt is, hogy a mozi elvesztette régi társadalmi szerepkörét – ennek újbóli megtalálását kívánta a jövő alkotóinak.

Filmművészeti munkásságáért Yuji Okumoto színészt díjazták, aki videóüzenetben arra biztatta az ifjú filmeseket, ne adják fel álmaikat.

A bűnös

A fesztivál nemzetközi zsűrijét az Arany Oroszlán-díjas Krzysztof Zanussi vezette, aki a Jameson CineFest nyitóünnepségén átvette Az európai mozi nagykövete-díjat, mesterkurzust is tartott és a szervezők retrospektívvel tisztelegtek az európai mozi meghatározó rendezője előtt.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta, a Zukor Adolf-díjat a Darko Štante rendezte Ok-okozat vihette haza.

Az előbbi a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját, az utóbbi Art Mozik Nemzetközi Szövetsége elismerését is megkapta.

A zsűri két különdíjat is kiosztott: az egészestés filmek között Nemes Jeles László Napszállta című alkotása és Lars Kraume A néma forradalom című filmje, kisjátékfilm kategóriában Lucas Castán Egy igazi férfi sosem sír című műve kapott elismerést.

Ok-okozat

Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a FIPRESCI-díjat Debra Granik Ne hagyj nyomot! című filmjének ítélte. A közönség kedvence Juuso Laatio és Jukka Vidgren filmje, a Heavy túra lett.

A Médiatanács idén három kategóriát támogatott 1-1 millió forinttal: A legjobb kisjátékfilm Reut Dagbar Agami Végső tiszteletadás című alkotása lett, a magyar animációs tehetségeknek járó Dargay Attila díjat Bucsi Réka vihette haza, a CineNewWave díj pedig Kis Hajni rendezőé lett.

 

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.