Hírek

CineFest 2018: A fesztivál életműdíjasa 2018-ban Hildebrand István

15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa 2018-ban a magyar filmművészt egyik legjelentősebb operatőre, Hildebrand István.

Az 1928-ban született Hildebrand István a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőre. Ő fényképezte az 1960-as, 70-es, 80-as évek leglátványosabb produkcióit. Keleti Márton és Várkonyi Zoltán alkotótársaként többek között olyan sokmilliós nézettségű sikerfilmeket jegyez, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán vagy Miskolcon is bemutatásra kerülő, frissen restaurált örökzöld vígjáték, A veréb is madár, a Marton Endre által rendezett Katonazene vagy Fejér Tamás cannes-i versenyfilmje, a Kertes házak utcája. Olyan népszerű európai tévésorozatok operatőre is volt, mint a Sztrogoff Mihály, utolsó előtti munkája pedig egy korszakos remekmű, Bódy Gábor Psyché című filmje volt, amelyben káprázatos újító szín- és trükkmegoldások egész arzenálját vonultatta fel.

Az életműdíj átadására szeptember 22-én, a Jameson CineFest záróünnepségén kerül sor. Szeptember 21-én 19 órától a Magyar Nemzeti Filmarchívum szakmai felügyeletével a Magyar Filmlaborban teljeskörűen restaurált vígjáték, A veréb is madár vetítésével, beszélgetéssel és Kocsis Tibor és Konecsny Emőke Jelenetek egy operatőr életéből című portréfilmjének bemutatásával idézik fel egy kivételes pálya képét.

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com