Hírek

Átadták a miskolci CineFest díjait

110 filmet mutattak be a 22.000 látogatónak, tegnap este pedig díjazták a CineFest legjobbjait.

Az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 110 filmet válogatott be a programjába, köztük négy új magyar alkotást és természetesen számtalan nemzetközi produkciót, amelyeket itt láthatott először a hazai közönség.

A fesztivál sajtóközleménye szerint idén 22.000 látogató ült be a vetítések vagy szakmai programok valamelyikére.

Tegnap este azonban véget ért a moziünnep, melynek záró ceremóniáján adták át az egykori James Bond, George Lazenby életműdíját, majd levetítették az ötvenedik évfordulóját ünneplő Őfelsége titkosszolgálatábant, azaz az egyetlen mozit, amelyben a díjazott színész ölthette magára a 007-es ügynök öltönyét.

A fesztivál másik életműdíjasa a neves dán rendező, Bille August volt, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a legjobb idegen nyelvű film Oscarjával kitüntetett Hódító Pelle, a Kísértetház vagy a közelmúltban bemutatott nagyszabású irodalmi adaptáció, a Szerencsés Péter. Az Európai Mozi Nagykövete kitüntetést pedig Vanessa Redgrave és Franco Nero kapták.

Díjazott a zsűri is, méghozzá a kolumbiai Monost, amely megkapta a fesztivál, Pressburger Imréről elnevezett fődíját és az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének elismerését is.

A nagy port kavart alkotás egyébként Kolumbia Oscarra nevezett filmje is a 2020-as gálára.

A Zukor Adolf-díjat A világítótorony kapta, amely alkotás elnyerte a FIPRESCI díját is – miközben az Ökumenikus Zsűri a Teherán: A szerelem városát találta elismerésre méltónak. A közönségdíjat pedig a Kontroll nélkül című német dráma nyerte.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com