Hírek

Átadták a miskolci CineFest díjait

110 filmet mutattak be a 22.000 látogatónak, tegnap este pedig díjazták a CineFest legjobbjait.

Az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 110 filmet válogatott be a programjába, köztük négy új magyar alkotást és természetesen számtalan nemzetközi produkciót, amelyeket itt láthatott először a hazai közönség.

A fesztivál sajtóközleménye szerint idén 22.000 látogató ült be a vetítések vagy szakmai programok valamelyikére.

Tegnap este azonban véget ért a moziünnep, melynek záró ceremóniáján adták át az egykori James Bond, George Lazenby életműdíját, majd levetítették az ötvenedik évfordulóját ünneplő Őfelsége titkosszolgálatábant, azaz az egyetlen mozit, amelyben a díjazott színész ölthette magára a 007-es ügynök öltönyét.

A fesztivál másik életműdíjasa a neves dán rendező, Bille August volt, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a legjobb idegen nyelvű film Oscarjával kitüntetett Hódító Pelle, a Kísértetház vagy a közelmúltban bemutatott nagyszabású irodalmi adaptáció, a Szerencsés Péter. Az Európai Mozi Nagykövete kitüntetést pedig Vanessa Redgrave és Franco Nero kapták.

Díjazott a zsűri is, méghozzá a kolumbiai Monost, amely megkapta a fesztivál, Pressburger Imréről elnevezett fődíját és az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének elismerését is.

A nagy port kavart alkotás egyébként Kolumbia Oscarra nevezett filmje is a 2020-as gálára.

A Zukor Adolf-díjat A világítótorony kapta, amely alkotás elnyerte a FIPRESCI díját is – miközben az Ökumenikus Zsűri a Teherán: A szerelem városát találta elismerésre méltónak. A közönségdíjat pedig a Kontroll nélkül című német dráma nyerte.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya