Hírek

A hétvégén jön a Cinemira Teen

stranger-things-4-evad-1

A fiatal közönségnek szóló filmeké a főszerep a Corvin moziban és a H13 közösségi térben 2022. november 18-20. között. Több mint kétezer diák szavaz a legjobb magyar rövid ifjúsági filmről, az összesen 1,5 millió forint értékű díjakról a Cinemirán nagyrészt gyerekek és diákok döntenek.

A Cinemira Teen három napos vetítés sorozattal célozza meg filmimádó  középiskolásokat és egyetemistákat. Az idei Diáknapon közel ezer középiskolás nézheti premier előtt a Cinemira legfrissebb nemzetközi díjnyertes alkotásait. A vetítés mellett filmes felsőoktatási börzét is tartanak, ahol a diákok tájékozódhatnak a filmes továbbtanulási és egyéb képzési lehetőségekről.

A Cinemira Teen Filmfesztivál programjai november 19-20-án folytatódnak a nagyközönség számára.

Két napon át a Corvin Mozi ad otthon a filmeknek és interaktív programoknak. Előadást tart Antal Nimród, aki többek között a Stranger Things egyik rendezője, és az Eufória operatőre. Filmszínészet iránt érdeklődők kipróbálhatják magukat egy igazi filmes castingon. Az online térben alkotni vágyók sikeres influenszerektől, mint Ráskó Eszter, Anzselika Habpatron és Kovács András, kérdezhetnek. Rendezők és zenészek beszélnek a videóklip forgatásokról. A filmkészítés iránt nyitottak pedig animációs filmet is forgathatnak, vagy épp virtuális valóságban próbálhatják ki, mit tehetnek egy party drogos áldozatért.

Vetítik a Semmi című dán kultikus ifjúsági mozit, amit először betiltottak, majd kötelezővé tettek Dániában. Elsőként Magyarországon itt lesz látható a Berlinale díjnyertes Stand up királynője című svéd film, valamint az Olga című többszörösen díjnyertes alkotás, amely az ukrán Majdan téri forradalmat dolgozza fel egy fiatal lány szemén keresztül. A fesztivál az Olga című film jegybevételének teljes összegét az ukrán Nova Hvylja egyesületnek ajánlotta fel.

A Cinemira Teen rövid versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás (Paradicsommadár, Klíma, Perfect Match), szülői elvárások, kontra saját út megtalálása ( Trófea, Danny fiú), mentális egészség (Nyári zápor, A mélyben semmi szép nincs), a történelemmel való szembenézés (A Szajna könnyei, Elzárva a fénytől, Tisztességes német iparosmunka, Még emlékszem), családon belüli bántalmazás (A kés, Az árnyjátékos meséje) áldozathibáztatás (Elvitelre lesz) és az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága (Egy csapat vagyunk, Kakukkfióka) vagy épp a nagyszülők demenciája (Ma még nem).

A fesztivál teljes programja itt olvasható.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!