Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Hírek

Cirko-Gejzír: ne csak saját artmozijait támogassa a főváros!

Európa mozi

Európa moziSúlyosbodhatnak a nem önkormányzati fenntartású budapesti művészmozik anyagi nehézségei, mivel csütörtöki döntése szerint a Fővárosi Önkormányzat csak a saját tulajdonában álló artmoziknak juttat idén működési támogatást.

A Cirko-Gejzír mozi örömmel értesült róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat 50 millió forintos támogatást szavazott meg a saját tulajdonában álló Budapest Film Zrt. által üzemeltetett Művész, Puskin és Toldi artmoziknak, amelyet működési költségekre fordíthatnak – közölte az MTI-vel pénteken a Balassi utcai filmszínház.

Mint emlékeztettek, működési támogatáshoz semmilyen központi forrásból nem tudnak hozzájutni ezek az intézmények, az önkormányzatok azonban a korábbi években kiálltak a művészmozik mellett.

Budapesten már csak három olyan artmozi – a Cirko-Gejzír, a Tabán és Vörösmarty – működik, amelyek bár nem önkormányzati, hanem alapítványi, illetve magántulajdonban vannak, szintén támogatásra szorulnának, csakúgy, mint a vidéken működő független mozik – hangsúlyozták.

A Cirko-Gejzír kommünikéje rámutat: civil státusukból adódóan ezek az artmozik a rezsi mellett bérleti díj fizetésére is kényszerülnek, ami a Budapest Film Zrt. mozijaival kapcsolatban nem merül fel, hiszen azokat a Fővárosi Önkormányzat díjtalanul bocsátja rendelkezésre.

„Ismét reményünket fejezzük ki, hogy az EMMI kulturális államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap vagy a Magyar Nemzeti Filmalap valamilyen forrásából az artmozik összessége – a vidéki intézményeket is beleértve – rendszeres és kiszámítható működési támogatáshoz juthat, és tovább folytathatja munkáját a színvonalas európai és hazai filmek terjesztésével” – áll a közleményben.

A dokumentum emlékeztet: idén és az előző két évben volt már országos hatókörű, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által kiírt pályázat, de az kifejezetten csak az önkormányzati kötődésű mozik digitális technológiára történő átállását segítette, így a működési gondok továbbra is sújtják az artmozikat.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..