Hírek

Claudia Cardinale életműdíjat kap a kairói filmfesztiválon

Cardinale, ClaudiaClaudia Cardinale munkássága előtt tiszteleg a szerdán kezdődő kairói filmfesztivál, az olasz filmsztár Fáten Hamáma-díjat kap életművéért.

„A díj neve külön öröm számomra” – mondta a 77 éves színésznő a kairói Marriott szállóban tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Az egyiptomi Fáten Hamáma, a közel-keleti mozgókép nagyasszonya idén januárban hunyt el 84 évesen. A szakmai életúton túl a két színésznő magánéletében is voltak átfedések, Cardinalét baráti viszony fűzte Hamáma volt férjéhez, Omar Sharif világhírű filmcsillaghoz.

„Számtalanszor jártam Kairóban, például Omarral. Fantasztikus férfi volt. Kedves volt, mindig mosolygott. A Nílus partján sétáltunk és arab zenére táncoltunk” – emlékezett vissza a tunéziai születésű színésznő, aki pályáját az egyiptomi sztár főszereplésével 1958-ban készült francia-tunéziai filmben, a Gohában kezdte egy kis mellékszereppel.

„Először nem akartam szerepelni. A film rendezője, Jacques Baratier felkeresett az iskolámban, és közölte, hogy van egy szerepe a számomra. Annak idején vad lány voltam, visszautasítottam. Baratier nem adta fel, az igazgatónőhöz fordult, aki felhívta az apámat. Ő végül rábeszélt, mondván: miért ne próbálnád meg?” – mesélte Cardinale.

Arról, hogy még miként próbálta elkerülni a színészi pályát, egy másik történetet is elmondott. „Megnyertem egy tunéziai szépségversenyt, véletlenül én lettem a legszebb olasz lány Tunéziában. A díj az volt, hogy elrepülhettem a velencei filmfesztiválra. Annak idején a bikini nem volt gyakori jelenség Olaszországban, én bikiniben és egy arab dzslabíjában (kabátszerű köntös) jelentem meg. Persze minden fotós lefényképezett. Azt kérdezték, akarok-e filmezni. Azt mondtam: nem! Hazafelé a repülőn aztán láttam a lapokban a fotómat a következő felirattal: a lány, aki nem akar filmezni.”

Jókedv fogadta reakcióját arra a kérdésre, miként tudott 153 film után ilyen fiatal maradni. „Soha nem varrattam fel az arcom! Soha! Hetvenhét éves vagyok, és folytatom a munkát” – hangsúlyozta Claudia Cardinale.

A színésznő korát meghazudtoló frissességgel kezelte az egyiptomi sajtótájékoztatókra jellemző hangzavart, játékos jókedvvel reagált az őt körülvevő, egy-egy pillantásáért egymással viaskodó több tucat fotós kiáltásaira is. Franciául, angolul és olaszul adott válaszaiba többször belefűzött arab szavakat is.

Nem maradhatott említés nélkül a másfél hete Egyiptomban történt légi katasztrófa sem, amely során egy orosz gép 224 emberrel a fedélzetén lezuhant a Sínai-félszigeten. Miután egyre erősödik a gyanú, hogy egy terroristák által a repülőre juttatott pokolgép okozhatta a tragédiát, számos ország határozatlan időre leállította az észak-afrikai országba irányuló járatait.

Az Egyiptomról nemzetközi szinten kialakult negatív kép ellen tiltakozva több helyi újságíró megköszönte az idős sztárnak, hogy a nemzetközi filmfesztivál más résztvevőivel ellentétben nem mondta le kairói útját. Vastaps fogadta igenlő válaszát a kérdésre, hogy biztonságban érzi-e magát Egyiptomban.

Mondandója végén a színésznő mind az egyiptomi, mind pedig a „nemzetközi porondon eltűnőfélben lévő olasz filmipart” arra ösztönözte, hogy készítsenek más országokkal közös koprodukciókat, hogy „ne csak amerikai filmeket lehessen mindenhol látni”.

Hirdetés

Hirdetés