Hírek

Clevelandben díjazták Csuja László és Nemes Anna filmjét

Az Egyesült Államokban, a 46. Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon nyert díjat a Szelíd, Nemes Anna és Csuja László testépítős drámája.

A Szelíd április 9-én nyerte el a 46. Clevelandi Nemzetközi Filmfesztivál közép-és kelet európai filmek kategóriájának díját. A film ősbemutatója is Amerikában volt, idén januárban a Sundance Filmfesztiválon ez az alkotás képviselte a nemzetközi filmek versenyében Magyarországot. A film a Karlovy Vary-ban díjazott Virágvölgy rendezőjének, Csuja Lászlónak és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktoranduszának, Nemes Annának a közös rendezése.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az NFU támogatásával készült Szelíd főhőse Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás viszont mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt. Bár az alkotók fikciós szerelmi háromszög történetet vittek vászonra, de ahhoz már forgatókönyv megírásakor, a figurák kitalálása során sok inspirációt merítettek a testépítők világából és a két főszereplőjük életének valós, korábbi tapasztalataiból. „Együtt írt és rendezett filmjük, a Szelíd is a felszín alá tekint, több értelemben is: azt vizsgálja, mi rejlik a testépítők izmai alatt, milyen sorsok húzódnak meg a barnára mázolt, tökéletes izomzatot feszítő bikinis testek mögött” – írtuk kritikánkban.

A film operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború-ban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a vágó Csabai Attila volt. A Szelíd producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei pedig Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés