Hírek

Angelina Jolie egy gyerekfilmben tér vissza ismét a vászonra – Come Away előzetes

Come Away

A Come Away főhősei egy testvérpár, akik Aliz Csodaországát és Pán Péter Sohaországát derítik fel, hogy megmentsék gyászoló szüleiket.

A millenniumi évek egyik legnagyobb sztárja, Angelina Jolie az utóbbi időben meglehetősen ritkán látható filmben vagy sorozatban. Saját rendezésén kívül az elmúlt öt évben csak a Demóna filmekben láthattuk. A rajongókat tehát igazán nem kényeztette el Jolie, hiányát azonban most a Come Away részben pótolhatja. Az már önmagában üdítő, hogy a színésznő az új filmben nincs teljesen elmaszkírozva: kifejezetten jó látni őt egy természetes szerepben.

Egy átlagos nőt alakít a századforduló idején, aki feketebőrű férjével neveli gyerekeit otthon, mígnem egy tragédia miatt az egyik fiú meghal. A szülők, Jack (David Oyelowo) és Rose (Angelina Jolie) képtelenek feldolgozni a halált, így a két életben maradt testvér, Alice és Peter a saját fantáziavilágába menekül – a fiú egy kalózbirodalomba, a lány egy föld alatti meseországba. Előbbiből teljesedik ki Pán Péter története, utóbbiból pedig az Aliz Csodaországban.

Mielőtt előre megfulladnánk a Disney-féle giccstől, fontos megjegyezni, hogy a Come Away nem amerikai, hanem brit film.

Ilyen értelemben pedig azt az európai fantasy irányzatot viszi tovább, amit az elmúlt évtizedben a szigetországon kívül (Én, Pán Péter, Paddington) leginkább Spanyolország épített tovább (Szólít a szörny, A faun labirintusa). Ezek komoly családi traumákat bontanak ki a gyermek nézőpontjából, és ezáltal jellemzően sokkal mélyebb, komolyabb tartalmakat kínálnak.

Az ígéretes történet ellenére a Come Away viszonylag lagymatagon debütált idén Sundance-en. Később pedig a film körül az okozott botrányt, hogy az előzetes megjelenése idején néhány kiakadtak azon, hogy a két híres irodalmi karaktert, Alizt és Pán Pétert feketebőrű színészek alakítják. Ennek hatására elkezdték lepontozni a filmet az IMDb-n – noha azt még nem is láthatták. A bemutató ugyanis az angolszász országokban november 13-án lesz. Magyar premierről egyelőre nem tudni.

Címkék
Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya