Hírek

Costner filmje megbukott, az Agymanók 2. az év első milliárd dolláros filmje lett

Az Agymanók folytatása sorra éri el az éves rekordokat, Kevin Costner viszont akkorát bukott, ami magánvagyonát is veszélyeztetheti.

A Disney és a Pixar Agymanók 2. c. animációja lett az év első filmje, amely elérte az 1 milliárd dolláros bevételt a globális jegypénztáraknál. A film 19 nap alatt 469,3 millió dollárt hozott Észak-Amerikában, és 545,5 millió dollárt nemzetközileg, ami világszerte 1,015 milliárd dolláros bevételt jelent: így az Inside Out 2. egyike lett annak a mindössze 11 animációs filmnek, amely elérte az egymilliárd dolláros határt (ebből nyolc Disney-film). Sőt: ez a leggyorsabb animációs film, amely ezt a bevételt elérte – írja a Variety.

Bár a második helyen landolt a Disney-Pixar milliárdos kasszasikere után, a Hang nélkül: Első nap jegybevétele is figyelemre méltó, mivel a spinoff történetek általában nem hoznak akkora bevételt, mint a közvetlen folytatások, mégis: a film a franchise legerősebb debütálását nyújtotta a hétvégén. „Hallgattunk arra, hogy mit szeretnének látni a rajongók” – mondta Chris Aronson, a Paramount hazai forgalmazásért felelős elnöke. – „Ez az eredettörténet, és hogy egy új várost és friss karaktereket kínálunk a filmben, mind a közönség kiszélesítését szolgálja.

Az Első nap mindössze 67 millió dollárba került, így a film kifejezetten jó helyzetben van, ami a box office eredményt illeti. Sajnos nem mondható el ugyanez a hétvége másik nagy premierjéről, Kevin Costner Horizont: Egy amerikai eposz című nagyívű westernjéről. A százmillió dolláros költségvetésű, a terjeszkedő nyugati határvidékről szóló film katasztrofális 11 millió dollárt gyűjtött be 3.334 amerikai moziból és így a hazai bevételi listán csupán a harmadik helyen landolt.

Costner és a forgalmazó Warner Bros. arra számított, hogy a színész Yellowstone című tévésorozatának rajongói kisegítik majd a westernfilmet a mozikban, de a lesújtó kritikák és a mozilátogatók negatív véleménye (a háromórás film 39%-os Rotten Tomatos pontszámot kapott) megpecsételte a jegyeladások sorsát. Különösen baljóslatú ez az eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy Horizont trilógia második része alig két hónap múlva, augusztus 16-án kerül a mozikba.

Costner, aki állítólag több mint 38 millió dollárt költött saját pénzéből a filmtrilógia finanszírozására (amelyet egyébként később négy részre szeretne bővíteni), még annál is többet veszíthet így, mint a Warners stúdió. A stúdiónak ugyanis csak a forgalmazásért kell fizetnie.

Az egyik magyarázat a Horizont lehangoló nézettségére valószínűleg az, hogy a film sokkal inkább televíziós, semmint mozifilm-minőségű. Ahogy a Filmtekercs írta: „Costner képtelen kihasználni a nagyvászon adta lehetőségeket. Tévéfilmes plánozással, csupán néhány kósza és gyorsan letudott nagytotállal mellőz minden lehetőséget, ami igazán eposzivá tehette volna a Horizontot, ami a sorozatokra jellemző rengeteg történetszállal együtt inkább való streamingre, mint mozivászonra.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com